Ooppera­laulaja, pappi Esa Ruuttuselle Luterilaisen Kulttuurin Säätiön tunnustus­palkinto

Esa Ruuttunen. Kuva: Olli Seppälä

Luterilaisen Kulttuurin Säätiö on myöntänyt vuoden 2021 tunnustuspalkinnon oopperalaulaja, rovasti Esa Ruuttuselle. Ruuttunen on suomalainen baritoni, joka ennen oopperauraansa toimi kymmenen vuotta pappina.

Palkintoperusteissa todetaan, että Esa Ruuttunen on taiteilijana ja pappina toteuttanut molempia kutsumuksiaan. Hän on tehnyt merkittäviä kotimaisia ja kansainvälisiä oopperarooleja, minkä lisäksi hänet tunnetaan kirkkomusiikin ja hengellisen musiikin taidokkaana tulkitsijana. Ruuttunen on myös pitänyt esillä virsien ja liturgian merkitystä jumalanpalveluselämässä ja korostanut kirkkomusiikin yhteisöllistä luonnetta. Oopperaurallaan hän on tehnyt myös monia Raamatun ja kirkkohistorian merkkihenkilöitä esittäviä rooleja.

Papintyönsä ohessa Ruuttunen opiskeli laulua Sibelius-Akatemiassa ja suoritti lauludiplomin vuonna 1980. Hän toimi opettajana Sibelius-Akatemiassa ja sai kiinnityksen Suomen Kansallisoopperan solistikuntaan vuonna 1987. Kansainvälinen oopperaura aukesi syksyllä 1996, kun Ruuttunen debytoi Saksassa Berliinin Deutsche Operissa ja sen jälkeen useissa muissa oopperataloissa ja -tuotannoissa eri puolilla maailmaa.

Oopperaurallaan Esa Ruuttunen on tehnyt runsaasti myös Raamatun ja kirkkohistorian merkkihenkilöitä esittäviä rooleja. Näitä ovat muun muassa Olli Kortekankaan Joonan kirjan Joona, Kari Tikan Friedan Martti Rautanen ja Martti Lutherin rooli Tikan oopperassa Luther sekä Jyrki Linjaman Kolme kirjettä Laestadiukselle kirkko-oopperan Lars Leevi Laestadius. Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperan eri tuotannoissa Ruuttunen on laulanut sekä Paavo Ruotsalaisen että seppä Högmanin roolit.

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen luovuttaa Luterilaisen Kulttuurin Säätiön tunnuspalkinnon Esa Ruuttuselle Martinpäivän juhlassa Kuopion tuomiokirkossa sunnuntaina 14.11. Esa Ruuttunen laulaa tilaisuudessa muun muassa Viimeiset kiusaukset -oopperan Kalastaja-monologin.

Luterilaisen Kulttuurin Säätiö on perustettu 1989 ja se vaalii suomalaisen luterilaisen kulttuuriperinteen säilyttämistä ja luterilaisen elämänkatsomuksen kehittämistä. Säätiö jakaa vuosittain tunnustuspalkinnon luterilaista kulttuuria edistäneelle henkilölle tai yhteisölle.

Luterilaisen Kulttuurin Säätiön palkintona on kunniakirjan ja rahapalkinnon lisäksi Kuopion Muotoiluakatemian opiskelijoiden suunnittelema Lutherin mustepullo.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Oopperalaulaja, pappi Esa Ruuttuselle Luterilaisen Kulttuurin Säätiön tunnustuspalkinto