Onko ”tavallinen jumalapalvelus” oikeasti erikoismessu, kysyttiin Jaetut eväät -tapahtuman avajaisissa

Kirkon jumalapalveluspäivät, Jaetut eväät, järjestetään viikonloppuna Helsingissä. Päivien teema on yhteisöllisyys ja se, miten jokainen messuun tulija voisi kokea olevansa tervetullut.

Perjantaina päivällä Helsingin tuomiokirkossa järjestetyissä avajaisissa 18-vuotias lukiolainen Kristian kertoi, millainen hänen mielestään olisi hyvä messu.

– Otetaan kaikki läsnäolijat huomioon. Saarnat ja puheet suunnataan läsnäolijoille, saarnat olisivat maanläheisempiä. Myös yhteiskunnalliset aiheet saisivat näkyä saarnoissa enemmän.

{kuva_7493a61d-b534-47a9-8816-c81c856401df}

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo makusteli tervetuliaispuheessaan jumalanpalveluspäivien yhtä slogania: ”Messu keskukseen!”.

Laajasalon mukaan sloganista tuli kielteistä palautetta, sillä joku voisi luulla, että Jaetut eväät järjestetään Messukeskuksessa.

Laajasalo kritisoi puhetapaa, jonka mukaan ”kaikki hyvä lähtee alttarilta” ja ”messu on seurakuntaelämän keskus”.

– Nämä jäävät usein kauniiksi sanoiksi ja joudutaan kysymään missä ihmiset, missä henki.

Laajasalo kysyi, miten Kristus vois olla läsnä messussa niin, että tämän päivän ihminen voisi kohdata hänet ja miten uusia alkuja etsivä voisi löytää niitä alttarin voimasta.

– Miten tehdä jumalpalveluksesta matalan kynnyksen paikka, eikä vain sisäpiirin kannalta, Laajasalo kyseli.

{kuva_a20be14f-5976-4f1a-9bf5-b0be48cf31a9}

Yhteisöllisyydestä puhunut Alppilan kirkon toiminnanjohtaja Petri Patronen kertoi muuttaneensa uudelle alueelle Vantaalla. Lähistöllä oli pubi. Hän ajatteli mennä sinne kohtaamaan ihmisiä evankelioinnin hengessä. Ennen astumistaan sisälle hän vilkaisi sisään. Väki näytti viihtyvän ja vaikutti olevan tyystin erilaista kuin Patronen.

– Tajusin, että minulla on väärät vaatteet, väärä naama. Olisin ihan väärässä paikassa.

Patronen lähti kotiin ja oivalsi: juuri samalta tuntuu ihmisestä, joka on astumassa ensimmäistä kertaa messuun. Hän tuntee itsensä vääränlaiseksi väärässä paikassa.

Patronen puhui erilaisten messujen ja yhteisöjen rakentamisesta. Niitä tarvitaan, jotta ihmiset löytävät paikkansa.

– Kymppimessu [sunnuntaiaamun kello kymmenen jumalanpalvelus] on periaatteessa yleismessu, mutta käytännössä tietyn joukon messu. Kymppimessu on siis oikeastaan erikoismessu, Patronen sanoi.

{kuva_387fe893-c189-480f-80c4-5fc4cbe5800a}

Jaetut eväät -tapahtuma jatkuu sunnuntaihin saakka. Päiville on ilmoittautunut runsaat 700 kirkon työntekijää ja seurakuntalaista. Päivien yhteydessä järjestettäviin messuihin toivotetaan kaikki tervetulleeksi.

Kuvat: Jukka Granström

Lue myös:

Jaetut eväät -päivillä pohdittiin: Jos messun puristaisi 15 minuuttiin, jäljelle jäisi vain olennainen

Lahdessa kokeiltiin Iskelmä-Tuomasmessua – ihmisiä tuli niin paljon, että heitä istui ikkunalaudoillakin

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliLapsipornoringin pääepäilty työskenteli kolmena kesänä yövartijana rippileireillä – Krp: Kirkollinen toiminta ei liity rikoksiin
Seuraava artikkeliKolumni: Sängyn petaaminen on minulle rukousta, minuutin meditaatio

Ei näytettäviä viestejä