Onko majatalossamme sijaa?

Turussa vietettiin Ekumeenista joulua 17.12. Tänä vuonna humanitäärisen viestin tilaisuuteen toi Suomen Punaisen Ristin puheenjohtaja, entinen valtiosihteeri Pertti Torstila.

Hän korosti yhteistyön merkitystä sekä avoimuutta ja kiitti lukemattomia vapaaehtoisia, jotka ovat avanneet sydämensä turvapaikan hakijoille. SPR:llä on valtakunnallisesti keskeinen rooli turvapaikanhakijoiden hätämajoituksen ja vastaanoton järjestämisessä.

Jokainen voi auttaa

Pertti Torstila muistutti, että turvapaikanhakijoita tulee jatkossakin paljon myös Suomeen.

– Tavallinen ihminen voi monin tavoin auttaa pakolaisten hätää. Tavara- ja rahalahjoitukset lienevät se tavallisin tapa. Kannattaa kysyä esimerkiksi SPR:stä, millaisista tavaroista, vaatteista juuri nyt on suurin tarve, Torstila sanoo Kotimaa24:lle.

Torstilan mielestä on tärkeää kohdata ihminen ihmisenä ja antaa epätoivon keskellä ponnisteleville tunne siitä, että heistä välitetään, että he eivät ole yksin.

– Näin joulun alla suosittelisin henkilökohtaista yhteyttä esimerkiksi pakolaisperheeseen, äitiin, jolla on pienet lapset. Kontakti, ystävällinen keskustelu, ateria- tai kahvihetki turvapaikanhakijan kanssa on hieno tapa osoittaa inhimillisyyttä.

Pakolaisille on tärkeätä päästä hetkeksi pois vastaanottokeskuksen sisältä, ottamaan ”raitista ilmaa”. Yhteyden yksinäisiin ja yksittäisiin pakolaisiin saa vastaanottokeskuksesta tai SPR:ltä.

– Uskon, että tällaisesta lähimmäisen kohtaamisesta, pakolaisen tarinan kuuntelemisesta myös antaja saa paljon itselleen, vähintäänkin hyvän mielen.

Maailma on jo täällä

Pertti Torstila kantaa huolta vihapuheesta ja toisennäköisen ihmisen halveksimisesta. Hänen mukaansa kaikki suomalaiset eivät vielä ymmärrä monikulttuurisuuden merkitystä tämän päivän maailmassa. Maailma on tullut luoksemme peruuttamattomasti eikä se lähde pois vaikka silmänsä sulkee ja selkänsä kääntää.

– Kannan huolta siitä, että ihmisoikeuksille, toisen ihmisen hädälle ja kansainvälisille velvoitteille ei tunnu löytyvän sijaa ääriajattelussa. Kannan huolta myös rikoksista, joihin jotkut pakolaiset syyllistyvät. Turvallisuus kuuluu niin kantasuomalaisille kuin turvapaikanhakijoille.

Torstila toivoo, että pakolaisasiassa toisiaan syyttävät ääripäät malttaisivat kuunnella vastapuolen näkemyksiä, astua hetkeksi toisen saappaisiin ja löytäisivät sille keskitielle, jossa suomalaisten valtaenemmistö on. Pakolaistulvan alla ratkaisujen löytäminen on asia, joka suomalaisten on yhdessä löydettävä.

Ystävyysottelu ja iltajuhla

Ekumeenisen joulun ohjelma koostui kahdesta yleisötilaisuudesta: jalkapallon ystävyysottelusta ja Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -illasta.

Rauhanvetoomuksen Tuomiokirkossa esitti ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo yhdessä evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkisen, katolisen kirkon piispa Teemu Sipon sekä metodistikirkon piirikunnanjohtaja Pasi Runosen kanssa.

Kirkossa esiintyivät lisäksi mezzosopraano Monica Groop, Turun filharmoninen orkesteri johtajanaan Pertti Pekkanen, Turku Cathedral Youth Choir johtajanaan Anu Åberg, kanttori Jukka Pietilä ja urkuri Markku Hietaharju.

Jalkapallo-ottelu rasismia vastaan

Rasismia vastaan pelatussa jalkapallo-ottelussa Impivaaran jalkapallohallissa FC Interin ja TPS:n edustusjoukkueen pelaajista sekä turvapaikanhakijoista muodostetut yhteisjoukkueet ottivat mittaa toisistaan. Pelaamassa olivat muun muassa Marco Casagrande ja Jarno Heinikangas. FC Interiä edustivat Alban Ferati ja Henri Lehtonen, TPS:aa Juri Kinnunen, Oskari Jakonen, Santeri Peltola, Niklas Blomqvist ja Jonni Peräaho, Turun kaupunkia edusti johtaja Tuomas Heikkinen.

Ottelun avasi arkkipiispa Kari Mäkinen, erotuomarina toimi Mattias Gestranius ja selostajana toimittaja Joona Haarala.

Ekumeninen Joulu Suomen Turussa -tilaisuuden taltiointi esitetään YLE TV1:llä noin tuntia ennen joulurauhan julistusta.

Kuva: Timo Jakonen.

Edellinen artikkeliJoulun lukuhetkiä – kahdeksan kirjallista vinkkiä
Seuraava artikkeliRauhallista joulua suuren uutisen äärellä

Ei näytettäviä viestejä