Olli-Pekka Vainiosta Helsingin yliopiston dogmatiikan professori

Olli-Pekka Vainio kesäisissä tunnelmissa Järvenpäässä kesällä 2022. Kuva: Jukka Granström.

Helsingin yliopiston dogmatiikan vanhempi yliopistonlehtori, dosentti, teologian tohtori Olli-Pekka Vainio, 46, on valittu Helsingin yliopiston dogmatiikan professoriksi. Helsingin yliopiston rehtori päätti valinnasta 12.5.

Vainio on väitellyt teologian tohtoriksi Helsingin yliopistossa vuonna 2004. Hänen väitöskirjansa on "Luterilaisen vanhurskauttamisopin kehitys Lutherista Yksimielisyyden ohjeeseen".

Väitöskirjansa lisäksi Vainio on julkaissut suomeksi ja englanniksi runsaasti monografioita ja artikkeleita dogmatiikan ja uskonnonfilosofian aloilta. Niissä hän on tutkinut esimerkiksi Søren Kierkegaardin ja Martin Chemnitzin ajattelua.

Vainio on ollut vierailijana tutkijana Princetonin (2008, 2016–2017) ja Oxfordin (2011–2012) yliopistoissa. Edellisessä hän oli mukana Yhdysvaltojen avaruushallintoviraston Nasan rahoittamassa astrobiologian tutkimusprojektissa.

Vainion edeltäjiä dogmatiikan professorin virassa ovat itsenäisen Suomen aikana olleet Miikka Ruokanen, Eero Huovinen, Seppo A. Teinonen, Osmo Tiililä, Eino Sormunen ja Antti J. Pietilä.

Lue myös:

Helsingin yliopiston dogmatiikan professoriksi 16 hakijaa – katso nimet

"Olemme osa kosmologista koneistoa, joka ei ole kiinnostunut ihmisestä" – Teologi Olli-Pekka Vainio pohtii, missä elämä voi kukoistaa ja mitä siitä seuraa