"Olin ajatellut tuntevani suomalaista yhteiskuntaa laajasti" – Eduskunnassa istuneet papit kertovat

Teologian tohtori, diakoniajohtaja Ilkka Kantola valittiin eduskuntaan vuonna 2007. Hän kuvaa Kotimaan haastattelussa 12-vuotista edustajakauttaan avartavaksi.

Kantola oli ennen kansanedustajuutta työskennellyt 20 vuotta kirkon palveluksessa. Vuosina 1998–2005 hän oli Turun piispa. Maallinen yhteiskunta avautui hänelle Arkadianmäeltä silti aivan uudella tavalla.

– Pappina olin kohdannut ja palvellut ihmisiä eri yhteiskuntaluokista. Olin ajatellut tuntevani suomalaista yhteiskuntaa laajasti, mutta en ollutkaan.

Kansanedustajuus ei kuulunut Kantolan urasuunnitelmiin. Varsinais-Suomen sosiali
demokraatit ottivat häneen yhteyttä ja kysyivät ehdokkaaksi. Kantola innostui tutkimaan SDP:n poliittista ohjelmaa ja huomasi sen vastaavan hänen arvomaailmaansa.

Kantola meni läpi heti ensimmäisessä vaalissa ja nousi SDP:n varapuheenjohtajaksi.

Jälkeenpäin Kantola ei koe, että politiikka olisi ollut harharetki. Hän on aina halunnut olla mukana siinä joukossa, joka parantaa maailmaa. Tästä syystä hän myös alkoi nuorena opiskella teologiaa ja ryhtyi papiksi.

Lue 24.1. ilmestyneen Kotimaan laajasta artikkelista lisää Kantolan, Anssi Joutsenlahden, Simo Rundgrenin ja Lauri Oinosen näkemyksiä.

Kuva: Jukka Granström

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.