Nokian seurakunnalle ostettiin juristipalveluja – kirkkoneuvosto teki tutkintapyynnön ja kantelun kapituliin

Nokian kirkko. Kuva: Petri Kangas

Nokian seurakunnan kirkkoneuvosto on tehnyt poliisille tutkintapyynnön seurakunnan entisestä talousjohtajasta Heli Pispasta. Lisäksi kirkkoneuvosto on kannellut seurakunnan kirkkoherrasta Lauri Salmisesta Tampereen tuomiokapituliin.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Aamulehti.

Kirkkoneuvoston varapuheenjohtajan Pirkko Pihlajamaan mukaan selvitettävänä on, onko kaikkia seurakunnalle ostettuja juristipalveluja tarvittu ja onko niiden hankintaprosessissa toimittu kirkkolain ja seurakunnan ohjesääntöjen mukaisesti. Juristipalveluja oli ostettu useiden kymmenien tuhansien eurojen edestä vuonna 2020, mikä kävi ilmi tilinpäätösvalmisteluissa. Ostoja ei ollut tuotu kirkkoneuvostolle tiedoksi.

Heli Pispa kommentoi Kotimaalle, että juristin palveluita on tarvittu seurakunnan päätöksenteon lainmukaisuuden varmistamiseen. Hän huomauttaa myös, että tilintarkastajan lausunnon mukaan vuoden 2020 tilinpäätöksessä kaikki on kunnossa ja tilintarkastaja on puoltanut vastuuvapauden myöntämistä tilivelvollisille.

Pispa irtisanoutui tehtävistään Nokian seurakunnassa viime huhtikuussa.

Nokian seurakunnan kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan 19.5. vahvistaa esityksen mukaisesti vuoden 2020 tilinpäätöksen ja myöntää vastuuvapauden tilivelvollisille. Luottamushenkilö Olli Välimäki teki kuitenkin vastaehdotuksen, jossa vastuuvapaus myönnettäisiin muille tilivelvollisille, mutta ei johtaville viranhaltijoille eli talousjohtajalle ja kirkkoherralle. Välimäen ehdotus hävisi äänestyksessä. Hän jätti kuitenkin pöytäkirjaan eriävän mielipiteen.

Kirkkovaltuuston kokouksessa 9.6. tilanne olikin muuttunut. Kirkkoneuvosto oli tehnyt 31.5. tutkintapyynnön poliisille ja kantelun Tampereen tuomiokapituliin, joten kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Pirkko Pihlajamaa ehdotti, että vastuuvapautta ei myönnetä talousjohtajalle ja kirkkoherralle viranomaisselvityksen ollessa kesken. Valtuusto päätti asiasta Pihlajamaan ehdotuksen mukaan.

Pihlajamaa korostaa Kotimaalle oppineensa prosessista, että luottamushenkilöiden tehtävä on olla tarkkana ja varsinkin kirkkoneuvoston on valvottava seurakuntahallintoa ja taloutta sille määrätyin valtuuksin.

– Asiat pitää selvittää, onko kaikki mennyt oikein ja nyt olemme vielä selvittämisvaiheessa, Pihlajamaa kommentoi tilannetta.

Nokian seurakunnan tilinpäätös vuodelta 2020 oli noin 265 000 euroa ylijäämäinen.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.