Niklas Herlin: Vihkioikeus pois kirkolta

HerlinNiklas kustantaja Niklas Herlin vaatii lehtensä Puheenvuorossa kirkon ja valtion erottamista.

Herlin esittää, että ”demokraattisessa valtiossa kirkko ja valtio pitäisi tyystin erottaa toisistaan”. Hän kysyy, miksi kirkolla on oikeus viralliseen ja lainvoimaiseen vihkimiseen.

”Voisimme ottaa oppia eteläisen Euroopan sivistyneistä, katolisista maista, joissa uskonto on läsnä ihmisten arjessa paljon enemmän kuin meillä. Laillisen vihkimisen/suhteen rekisteröinnin saa tehdä vain valtion virkamies. Sitten jokainen voi järjestää häänsä pappeineen ja lukkareineen juuri niin kuin haluaa. Näin meilläkin pitäisi toimia”.

Hänen mukaansa kirkkoa ja valtiota ei voi erottaa nopeasti, mutta toimeen olisi ryhdyttävä heti.

Herlinin mielestä kirkkojen kulttuuriperinteen vaalimista voisi hoitaa seurakuntien ja museoviraston yhteistyönä. Kirkko menettäisi veronkanto-oikeutensa, mutta seurakuntalaiset voisivat avustaa kirkkoa vapaaehtoisella ”kirkollisverolla”.

”Minäkin voisin maksaa vapaaehtoista kirkkomaksua, koska arvostan kauniita puistoja ja kirkkorakentamisen perinnettä. Kirkollisveroa en ole maksanut 30 vuoteen, paitsi yhtiöiden kautta”, Herlin toteaa.

Herlinin Puheenvuoro on eräänlainen vastaus presidenttiehdokas Pekka Haaviston Uuden Suomen lukijoiden on-line-tenttiin 27.1., jossa Herlin itse esitti Haavistolle kysymyksiä kirkon ja valtion suhteesta. Haavisto ei nähnyt tarvetta muutoksiin.

Lue Herlinin kirjoitus