Neuvottelut kirkon palkoista päättyivät sopuun

Evankelis-luterilaisen kirkon virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa on tänään illalla saavutettu tulos. Neuvottelut alkoivat kello 17. Niiden nopeus yllätti, sillä vielä päivällä Kotimaan24:n uutisoidessa kirkon työmarkkinatiulanteesta, ei neuvottelujen alkamiselle vielä ollut tarkkaa aikaa, vaikka taustalla keskusteluja käytiin muun muassa sähköpostitse.

Kirkon työmarkkinalaitoksen johtaja Vuokko Piekkala sanoo olevansa tyytyväinen sopimukseen, joka on yleisen linjan mukainen. Tämä tarkoittaa, että kirkon sopimus seuraisi erityisesti kunta-alan sopimusta.

– Pidän hyvänä, että sopimuskauden pidentäminen toteutettiin palkankorostusten osalta kertaerällä eikä yleiskorotuksin, kuten julkisella puolella, Piekkala toteaa.

Kirkon akateemisten AKI ry:n toiminnanjohtaja Jussi Junni sanoo, että neuvottelujen loppuvaiheessa oli kyse enää lähinnä vain rahasta, muuta asiat olivat jo paperilla.

Junni pitää neuvottelutulosta hyvänä ottaen huomioon vaikean tilanteen ja neuvottelujen keskeytymisen viime maanantaina.

Myös Kirkon alat ry:n toiminnanjohtaja Paula Aaltonen sanoo olevansa erittäin tyytyväinen tulokseen.

– Kaikilla oli halu päästä sopuun. Lakko olisi ollut kirkon sektorilla vieras asiaa, eikä sitä halunnut kukaan.

Neuvottelutulos menee vielä työmarkkinajärjestöjen hallintoelinten päätettäväksi ennen kuin sopimus voidaan allekirjoittaa. Sopimuksen on määrä ulottua maaliskuun loppuun 2020.

Palkankorotukset muodostuvat neuvottelutuloksen mukaan 1, 1 prosentin yleiskorotuksesta tänä vuonna ja 1 prosentin korotuksesta ensi vuonna. Tänä vuonna maksetaan 108 euron kertaerä ja ensi vuonna 368 euron kertaerä. Vuoden 2020 puolella tulee niin sanottu järjestelyerä.

Katso neuvottelutulos

Kirkon sektorin pääsopijajärjestöt ovat työnantajaa edustava Kirkon työmarkkinalaitos sekä Julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Kirkon alan Unioni ja Kirkon alat.

Lisätty klo 21.29 tiedot palkankorotuksen suuruudesta, linkki neuvottelutulokseen sekä tiedot pääsopijaosapuolista.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

"Pelkällä hengen voimalla ei elä kukaan" – Kirkon työehtoneuvottelut hyytyivät kiistaan palkasta