Neuvottelut etenevät – Heponiemen hiljaisuuden keskuksesta Lohjan seurakuntien rippileiripaikka

Lohjan seurakunnan kirkkovaltuusto hyväksyi tällä viikolla ensi vuoden talousarvion, johon sisältyy myös Heponiemen hiljaisuuden keskuksen vuokra- ja käyttökulut ensi vuoden kesäkuusta alkaen. Päätös tarkoittaa sitä, että seurakunnan hallintojohtajalla Tarja Virtasella on mandaatti edetä leirikeskuksen vuokrausneuvotteluissa sen omistajan Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa.

Diakonissalaitoksen hallitus päätti tämän vuoden maaliskuussa, että Heponiemen liiketoiminta lopetetaan lokakuun lopussa kannattamattomana. Keskus on toiminut Karjalohjalla yli 20 vuotta erityisesti hiljaisuuden retriittien pitopaikkana ja hengellisen elämän syventämisen keskuksena.

Lohjan seurakunnan ja Diakonissalaitoksen väliset vuokrasopimusneuvottelut alkavat parin viikon kuluttua. Alustavia ajatuksia tulevasta on Lohjalla jo paljon.

– Omissa leirikeskuksissamme pystytään viemään läpi vain kahdeksan rippileiriä vuodessa. Joudumme siis ostamaan paljon leiritilaa ulkopuolelta. Heponiemi antaisi mahdollisuuden suunnitella rippileiritoimintaa keskitetymmin yhdessä paikassa, Virtanen kertoo.

Heponiemeä voisivat hyödyntää leiritoiminnassaan myös esimerkiksi seurakunnan nuoriso- ja diakoniatyö. Virtasen mukaan seurakunta ei ole liikkeellä ansaintatarkoituksessa vaan olennaista on rippikoulutyön työergonomia.

– Alustavasti olemme puhuneet Diakonissalaitoksen kanssa myös siitä, että voisimme vuokrata tiloja edelleen retriittitarkoituksiin. Kyselyitä on tullut jo paljon.

Jos kaikki menee suunnitellusti, kolmevuotinen vuokrasopimus tulee voimaan ensi kesäkuussa. Leirikeskuksen vuokraan on varattu seurakunnan budjetissa 30 000 euroa vuodessa ja käyttökustannuksiin noin 50 000 euroa vuodessa. Käyttökulut eivät sisällä ruokakuluja tai henkilökuntaa vaan ainoastaan kiinteistöjen lämmityksen ja huollon.

Virtasen mukaan ratkottavana ja sovittavana on vielä lukuisia käytännön kysymyksiä. Lopullinen vuokrasopimus saadaan hiotuksi hänen arvionsa mukaan valmiiksi tammikuussa.

– Olemme toiveikkaita ja innostuneita, mutta tietenkään mikään ei ole varmaa ennen kuin sopimuspaperi allekirjoitettu.

Kuva: Päivi Puhakka. Heponiemen hiljaisuuden keskuksessa on kaikkiaan 13 erilaista rakennusta. Kuvassa on vuonna 1903 rakennettu Maisterin mökki. Sen rakennutti Heponiemen perustaja maisteri, kirjailija ja valokuvaaja I. K. Inha.

Lue myös:

Yllätyskäänne: Lohjan seurakunta vuokraamassa Heponiemen Hiljaisuuden keskuksen kolmeksi vuodeksi

Heponiemen Hiljaisuuden keskuksen toiminta lopetetaan lokakuussa – "Tämä ei ollut helppo päätös"

Heponiemen sulkemisesta suuri suru – "Sain siellä näinä vuosina enemmän kuin toivoin ja halusin"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.