Näkökulma: Tykkää, jos tykkäät Jeesuksesta :D

Kirkko Suomessa -Facebook-tilillä julkaistaan muun sisällön lisäksi humoristisia ajankohtaisia kuvia, meemejä. Itseironinen ilmaisu voi olla ilahduttavaa, mutta siinä on myös riskejä. Kuva: Kuvakaappaus Kirkko Suomessa -tililtä

Viime keväänä Suomeen levisi Käärijä-huuma. Jopa yritykset ja toimijat puolueita myöten julkaisivat omia käärijäilmentymiään. Puettiinpa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virallisen Facebook-tilin kuvassa Helsingin Tuomiokirkkokin vihreisiin hihoihin. Joidenkin mielestä kyseessä oli pohjanoteeraus, toiset pitivät heittäytymiskykyä onnistuneena. Minua kuva ei hetkauttanut, kyseessä oli melko tavallinen ajankohtaisasioihin hupsusti reagoiva nettimeemi. Sellaisia on internet tulvillaan eikä meemivirta tyrehdy.

Facebookissa ja Instagramissa meemikuvat ovat arkipäivää. Tyypillisin karvalakkitason meemi on kuva, johon on lisätty humoristinen teksti, joko niin että kuvan konteksti muuttuu tai sitten niin, että sanallinen kaskuilu saa lisäpontta kuvasta. Meemit ovat hektisen aikamme humoristisia täsmäiskuja: nopeita ja lyhytikäisiä.