”Naisten pappeus tehnyt kirkosta enemmän kanssakulkijan”

Tänä keväänä on tullut kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun naisia vihittiin papiksi Suomessa ensikerran. Kaksi aluksi täysin naispappeuden torjunutta miestä kertoo muuttuneesta kannastaan tuoreessa Kotimaa-lehdessä.

Emeritusarkkipiispa John Vikström paljastaa, ettei nuorena pappina hyväksynyt naisten pappeutta. Hän perustelee kannanmuutostaan sillä, ettei kristinusko ole sidottu sen syntyaikojen yhteiskuntajärjestykseen.

”Päädyin siihen, että se huolenpito ihmisestä, johon vanha patriarkaalinen järjestys tähtäsi, voidaan nykyoloissa toteuttaa paremmin demokraattisesti”, Vikström summaa.

Vikström kiittelee naisten pappeuden tehneen kirkosta enemmän kanssakulkijan.

Suomen teologisen instituutin entisen pääsihteeri Eero Junkkaalan mukaan on vaikea löytää teologisia perusteluita olla toimimatta yhteistyössä naispappien kanssa. Hänestä kirkon virka ei ole niin suuri opillinen asia, että kirkko seisoisi tai kaatuisi sen varassa.

Junkkaala toteaa kuitenkin, että jos nyt pitäisi äänestää naispappeudesta, hän äänestäisi vastaan. Hän vetoaa kannassaan muun muassa kirkon pitkään traditioon.

”Sanoisin, että en ole kääntänyt takkiani, mutta olen höllentänyt napitusta.”, Junkkaala linjaa Kotimaa-lehdessä.

Lue lisää Eero Junkkaalan ajatuksia sekä muun muassa John Vikströmin tiestä naispappeuden hyväksyjäksi 11.4. ilmestyneestä Kotimaasta tai ilmaiseksi (huhtikuun loppuunn) Kotimaan näköislehdestä (sivut 10-13)

Edellinen artikkeliKotimaa24:n blogisti kertoo hoitokokouksista radiossa
Seuraava artikkeliParas voittaa ”Old is gold” -kilvassa

Ei näytettäviä viestejä