Näin tunnistat vaarallisen seurakunnan

Teologi Aila Ruoho on paneutunut viime vuosina hengelliseen väkivaltaan kristillisissä ja kristillisperäisissä uskonnoissa.

Tällä viikolla julkaistaan Ruohon kirja Vartiotornin varjossa (Atena 2015), joka kertoo Jehovan todistajista liikkeestä eronneiden ja erotettujen näkökulmasta. Viime vuonna Ruoho julkaisi yhdessä Vuokko Ilolan kanssa Usko Toivo Raskaus -kirjan (Atena 2014), jossa tarkastellaan kriittisesti vanhoillislestadiolaista ehkäisyoppia. Ensimmäisessä kirjassaan Päästä meidät pelosta (Nemo 2013) Ruoho paneutui vanhoillislestadiolaisuuden ja Jehovan todistajien lisäksi muun muassa Koivuniemen lahkoon.

Miten vaarallisen seurakunnan voi tunnistaa? Aila Ruohon mukaan ensimmäinen vaaran merkki on, jos seurakunta on nostanut itsensä Kristuksen yläpuolelle.

– Jos kristillinen yhteisö sanoo, että meillä on ainoa oikea totuus, vain meidän seurakunnassamme voit pelastua ja kaikki muut kristilliset yhteisöt ovat Saatanasta tai muuten huonoja, silloin nostetaan yhteisö Kristuksen yläpuolelle.

– Raamatussa sanotaan, että Jeesus on tie, totuus ja elämä. Vaarallisessa seurakunnassa yhteisö on tie, yhteisöstä löytyy totuus ja kuulumalla yhteisöön saat elämän – ehkä, jos jaksat olla tarpeeksi ahkera.

Hälytyskellojen pitäisi soida myös silloin, jos yhteisön jäsenet väittävät, ettei yhteisöstä löydy kerta kaikkiaan mitään vikaa.

– Jos seurakunta on terve, siellä on ihan varmasti jotain pielessä. Vaikka ongelmat eivät olisi suuria ja rakenteellisia, niin terveessä seurakunnassa uskaltaa sanoa, että minä en muuten tykännyt viime viikon saarnasta yhtään. On pelottavaa, jos yhteisön jäsenet eivät uskalla tai saa kritisoida yhteisöään.

Aila Ruoho vinkkaa, että jos harkitsee liittymistä johonkin seurakuntaan, kannattaa kuunnella myös kriittisiä ääniä. Hän vertaa seurakunnan valitsemista autokauppoihin. Ei autoa ostaessakaan kuunnella vain autokauppiasta vaan kysytään kokemuksia automerkin käyttäjiltä.

– Jos automerkkiä kokeillut ystäväsi kertoo, että autossa oli kaikenlaisia vikoja, niin et kai silloin usko autokauppiasta, joka sanoo, ettei mitään vikoja ole ja ystäväsi valehtelee.

– Ei pidä ajatella, että jos seurakunnasta lähtee paljon ihmisiä pois, niin seurakunta on ollut täydellinen ja kaikissa lähtijöissä on ollut vikaa.

Edellinen artikkeliOulun hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliTurun NMKY tarjoaa päivätoimintaa turvapaikanhakijoille

Ei näytettäviä viestejä