Mitt Romney sai amerikkalaiset kiinnostumaan mormonismista

Pew_mormonitX205Mitt Romney ovat muokanneet yleistä mielipidettä uusiksi.

Yhdysvaltojen väestöstä mormoneja on noin 2 %.

Uskontoja ja uskonnollisia ilmiöitä amerikkalaisessa yhteiskunnassa  tutkiva PEW Forum on kartoittanut mormonien käsityksiä siitä, miten he itse kokevat oman uskontonsa ja miten arvelevat sen suhteutuvan valtaväestön näkemyksiin. Noin puolet mormoneista kokee, että heitä on syrjitty uskontonsa vuoksi. Tämän ohella kuitenkin liki kaksi kolmesta mormonista näkee, että suvaitsevaisuus mormonismia kohtaan on lisääntymässä. Yhtä moni arvelee, että amerikkalaiset eivät tunne mormoniuskontoa joko lainkaan tai ainoastaan pintapuolisesti.

Mormoneista peräti 97 % pitää omaa uskontoaan kristillisenä siinä missä valtaväestöstä tämän näkemyksen jakaa vain puolet. Usko mormoneille ominaisiin, tärkeisiin opinkohtiin on silti vahvaa. Yli 90 % pitää esimerkiksi kirkkoa johtavaa presidenttiä profeettana, kätketyistä ja sittemmin enkelille palautetuista kultalevyistä kopioitua Mormonin kirjaa muinaisten profeettojen kirjoittamana ja Jeesusta ja Isä Jumalaa kahtena erillisenä, fyysisenä olentona.

Mormoniuskontoon yhdistyy perinteisesti konservatiiviset perhearvot. Tutkimuksesta käy ilmi, että tässä suhteessa ei merkittävää muutosta ole tapahtunut. Mormonien keskuudessa elämän merkittävimpinä arvoina suhteessa valtaväestöön korostuu hyvä vanhemmuus. Yli 80 % mainitsee sen yhdeksi kaikkein tärkeimmistä tavoitteista elämässään vastaavan luvun ollessa yleisesti amerikkalaisten keskuudessa 50 %. Sama asema on onnistuneella avioliitolla, jonka arvioi samaan kategoriaan 73 % mormoneista valtaväestön luvun ollessa vain 34 %. Kaksi kolmesta mormonista katsoo, että homoseksuaalisuutta ei tulisi yleisesti hyväksyä yhteiskunnassa. Luku on käytännössä käänteinen valtaväestön käsityksiin nähden.

Poliittisella kentällä mormonit sijoittuvat vahvasti konservatiiviseen oikeistoon. Kolme neljästä mormonista (74 %) äänestää republikaaneja. Vain 8 % pitää itseään liberaaleina. Vastaavat luvut koko kaikkien amerikkalaisten keskuudessa ovat 45 % ja 22 %.

PEW forumin raporttiin voi tutustua kokonaisuudessaan täällä

Edellinen artikkeliRuokanen YLElle: Papeiksi vain matalan profiilin homoja
Seuraava artikkeliLestadiolaisia naispappeja tulossa lisää

Ei näytettäviä viestejä