Miksi kirkosta erotaan? – Syihin voi tutustua Tampereen yliopiston Tietoarkistossa

Kuva: Kuvakaappaus Eroakirkosta.fi-palvelun kuukausitilastoista.

Eroakirkosta.fi-palvelun kautta kirkosta on eronnut jo yli 750 000 suomalaista. Heistä yli 150 000 on merkinnyt eroamisilmoituksensa yhteydessä jonkin syyn kirkon jättämiseen. Näistä syistä on koottu Tampereen yliopiston erillisyksiköön Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon (Tietoarkisto) neljätuhatta perustelua sille, miksi kirkosta on haluttu erota. Vuodesta 2017 lähtien arkistoon on lisätty vuosittain tuhat erosyytä.

Erosyihin voi tutustua Tietoarkiston Aila-palvelussa.

Aineiston taustatietoina ovat vain ikä, sukupuoli ja eroamiskuukausi. Aineistosta on poistettu kaikki eroajaan tai hänen mahdollisesti mainitsemiin yksityisiin kolmansiin henkilöihin liittyvät suorat ja vahvat epäsuorat tunnistetiedot. Myös asuinpaikkakunnan nimi on poistettu, jos kyseessä on pieni kunta. Lisäksi on poistettu tarkka eroamispäivämäärä. Tietoarkiston anonymisoimat kohdat on merkitty aineistoon hakasulkein.

Eroakirkosta.fi-palvelu on vuosien mittaan julkaissut erosyitä osana tiedotteitaan. Erosyistä on myös tehty useita tutkimuksia ja opinnäytetöitä. Palvelun tiedottaja Jori Mäntysalo kertoo, että tietyin edellytyksin tutkimuskäyttöön voi saada koko 150 000 erosyyn aineiston.

Eroakirkosta.fi-palvelun erosyiden tutkimuskäytöstä on keskusteltu sosiaalisessa mediassa freelancetoimittaja Samuli Suonpään blogikirjoituksen johdosta. Suonpää muun muassa ihmettelee, miksi kirkossa ei ole oltu kovin kiinnostuneita eroamiseen johtavista syistä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.