Mies hyökkäsi lauantaina synagogaan tappaen 11 ihmistä Pittsburghissa – isku tuomittiin laajalti

Pittsburghin juutalaissynagogaan viime lauantaina kohdistuneessa hyökkäyksessä kuoli yksitoista ja haavoittui kuusi ihmistä. Tapahtumat saivat alkunsa 46-vuotiaan miehen ryhdyttyä ampumaan sattumanvaraisesti Squirrel Hillin alueella sijaitsevassa Tree of Life -synagogassa olevia ihmisiä. Tapauksesta uutisoi muun muassa Yle.

Miehen kerrotaan huutaneen juutalaisvastaisia iskulauseita ennen hyökkäystään. Hän on kirjoittanut sosiaalisessa mediassa, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump huomioi liikaa juutalaisia.

Trumpin mielestä hyökkäys oli paha antisemitistinen teko ihmisyyttä vastaan. Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Sessions puolestaan totesi, ettei maassa ole minkäänlaista sijaa uskontoon perustuvalle vihalle ja väkivallalle. Hyökkäys on tuomittu myös Euroopassa ja muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan kaikkien on noustava juutalaisvihamielisyyttä vastaan.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että hyökkäyksen jälkeen alueen asukkaat ovat käyneet luovuttamassa verta, järjestäneet messuja ja tuoneet terapiakoiria alueen juutalaiskeskukseen. Ortodoksisten ja muiden seurakuntien jäsenet kokoontuivat lukemaan synagogan ulkopuolelle psalmeja.

– Yhteisö on suurin voimavara. Kaikki ovat täällä toistensa puolesta ja pyrkivät hälventämään pimeyden valolla, rabbi Yisroel Altein Chabadin seurakunnasta sanoo Reutersille.

Seuraavana päivänä ampumavälikohtauksesta seurakuntien lapset osallistuivat perinteisiin pyhäkouluihin poliisin valvonnassa. Noin sata papiston jäsentä, maallikkojohtajaa ja vapaaehtoisia kokoontuivat juutalaiskeskukseen keskustelemaan, miten seuraavaksi tulisi edetä ja kuinka järjestää useita hautajaisia samaan aikaan.

Carnegie Mellonin yliopiston professori Bill Scherlis asuu parin korttelin päässä synagogasta ja on itsekin käynyt lukuisia kertoja sen tapahtumissa. Kun sana ampumavälikohtauksesta levisi, naapurukset seisoivat yhdessä käsi kädessä, hän kertoo Reutersille.

Kuva: Olli Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.