Mestareiden kristilliset teokset esillä Valamossa

Suomen kultakauden mestareiden kristillisiä aiheita käsitteleviä teoksia on esillä Valamossa tänä syksynä. Nyt esillä olevaan suomalaisittain erittäin korkeatasoiseen taidenäyttelyyn on poimittu merkittävimmät teokset Suomen laajimmasta suomalaisten ja läntisten taiteilijoiden kristillisaiheisten teosten yksityiskokoelmasta.

Mukana on Helene Schjerfbeckin, Maria Wiikin, Hugo Simbergin, Amelie Lundahlin, Albert Edelfeltin, Juho Rissasen, Eero Järnefeltin, Akseli Gallén-Kallelan sekä muiden suomalaisten ja ulkomaalaisten mestareiden taideteoksia 1500–1900 -luvuilta.

"Kristilliset aiheet ovat suomalaisten taitelijoiden tuotannossa olleet vähäisessä merkityksessä. Taidehistoriallisesti asia on mielenkiintoinen, koska 1700-luvulle asti taide on nimenomaan kristillistä", Valamon tiedotteessa sanotaan.

Suomalaisista mestareista ehkä merkittävimpänä on mukana Helene Schjerfbeck teoksellaan ”Ylösnousemus” vuodelta 1896. Teos on esityö Ruotsinpyhtään kirkon alttaritauluksi.

Hugo Simbergiltä on esillä symbolistinen akvarelli ”Teidän tähtenne”, josta aiheesta taiteilija teki kaksi variaatiota. Toinen teoksista on Ateneumissa.

Maria Wiikin herkkä teos ”Madonna” kuvaa Neitsyt Mariaa nuorena ja huokuu mystiikkaa. Juho Rissaselta on mukana triptyykki, joka kuvaa Jeesus-lapsen syntymää, sekä kaksi kuolemaa käsittelevää teosta, joista toinen on esityö Rissasen tunnettuun akvarelliin ”Isän kuolema”.

Näyttely avataan huomenna tiistaina.