Maailmanlopusta puhunut kirkkoherra vastaa syytöksiin: "En ole mikään ennustelija"

Yle uutisoi torstaina Lappeenrannan Lauritsalan kirkon Kauneimmat joululaulut -tilaisuudesta. Uutisen mukaan kirkkoherra Pentti Berg piti viime viikonloppuna järjestetyssä tilaisuudessa puheen, joka sisälsi hämmentävää julistusta vuonna 2040 luvassa olevasta maailmanlopusta.

Useampi media on sittemmin kertonut tapauksesta ja siitä on keskusteltu sosiaalisessa mediassa. Piispa Seppo Häkkinen kommentoi asiaa Kotimaa24:lle.

Kotimaa24 kysyi kirkkoherra Bergiltä, mistä puheessa ja sen saamassa julkisuudessa hänen mielestään on kyse.

– Ensinnäkin koen tulleeni Ylen pettämäksi. Jutun otsikko ei vastaa lainkaan tilaisuuden luonnetta ja puheeni sisältöä, Berg sanoo.

Hän lisää oppineensa, että aina kannattaa pyytää etukäteen haastattelu nähtäväksi.

– Toisekseen minusta on nyt tehty ennustelija, mitä en todellakaan ole. Ei ole tapanani puhua maailmanlopusta. Sen sijaan olen kyllä adventtina aiemminkin puhunut Jeesuksen toisesta tulemisesta.

Puheessaan Berg kertoo vain lyhyesti viitanneessa siihen, että se, minkä kristityt ovat aina tienneet, on nyt myös tiedemiesten tiedossa. Siis että maailmanloppu on tulossa. Kristityille kyse on ensisijaisesti Jeesuksen toisesta tulemista, tiedemiehille ilmastonmuutoksesta.

– Onko vuosiluku 2040 tai jokin muu, siihen en ottanut kantaa. Nyt julkisuudessa kauhisteltu vuosiluku nousi esiin 2010 Berkeleyssä pidetyssä tiedemiesten tapaamisessa, mihin puheessani viittasin. Luin kokouksesta aikoinaan Suomen Kuvalehdestä. Tiedemiehet laskivat tuolloin, että ilmastonmuutoksen seurauksena maailmanloppu saattaisi tulla jo 2040. En mitenkään painottanut vuosilukua, mutta mainitsin sen kyllä.

Berg on kirjoittanut teemasta seurakunnan sivuille myös blogin, joka on julkaistu ennen nyt kohutun puheen pitämistä. Blogi ei ole sama kuin Lauritsalan kirkossa pidetty puhe, vaikka siinäkin kerrotaan Berkeleyn kokouksesta ja mainitaan vuosi 2040.

Kirkkoherra Berg myöntää, että jälkikäteen arvioituna puhe ei sisällöltään ollut paras mahdollinen kyseiseen joululaulutilaisuuteen. Hän kertoo myös lähettäneensä Mikkelin piispalle Seppo Häkkiselle selvityksen puheensa sisällöstä ja Lauritsalan kirkon tilaisuudesta.

Kuva: Atso Suopanki / Lappeenrannan seurakunnat

Lue myös:

Piispa Häkkinen: Luonnollisesti minua kiinnostaa, miten maailmanloppu kytkettiin Kauneimpiin joululauluihin

Yle: Kirkkoherra julisti Kauneimmat joululaulut -tilaisuudessa maailmanloppua vuodelle 2040

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.