Luterilaiset papit vihkineet tai siunanneet yli sata sateenkaariparia

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon papit ovat tähän mennessä vihkineet ja siunanneet yli sata sateenkaariparia. Maaliskuusta 2017 alkaen vihkimisiä on ollut 64 ja siunaamisia 32 eli yhteensä 96 toimitusta. Tuolloin samaa sukupuolta olevan parin vihkimisen mahdollistanut lakialoite tuli voimaan.

Yksityiskohtaiset tiedot ovat peräisin espoolaisen papin Aija Pöyrin pitämästä anonyymistä tilastosta. Hän painottaa, että suinkaan kaikki toimitukset eivät tule hänen tietoonsa ja että toimituksia on varmasti yli sata.

Pöyri pitää vihkimisistä ja siunaamisista anonyymiä kirjanpitoa ryhmässä, joka kokoaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen myönteisesti suhtautuvia pappeja. Hänen tietojensa mukaan kaikkiaan 56 eri pappia on tähän mennessä siunannut tai vihkinyt sateenkaaripareja. Viime vuoden loppuun mennessä pappeja oli 36.

Kesä–elokuussa 2018 on ollut 22 avioliittoon vihkimistä ja seitsemän avioliiton siunaamista.

Virallisesti kirkko suhtautuu kielteisesti samaa sukupuolta olevien parien kirkolliseen vihkimiseen tai heidän avioliittonsa siunaamiseen. Viisi pappia on saanut sateenkaariparin vihkimistä tai siunaamisesta tuomikapituliltaan rangaistuksen.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Ainakin 36 pappia on vihkinyt tai siunannut sateenkaariparin avioliittolain muutoksen jälkeen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.