Lontoon merimieskirkko navigoi Brexitin tyrskyissä

Merimieskirkko tarjoaa monelle ulkosuomalaiselle arvokkaan ja merkityksellisen siteen koti-Suomeen. Kuvassa kirkon tämänhetkisiä työntekijöitä, sosiaalikuraattori Hannakaarina Sarvela (vas.), keittiötyöntekijä Elli Niemeläinen, palveluvastaava Mervi Mattila sekä johtaja Marjaana Härkönen. Kuva: Niilo Rantala

Lontoon merimieskirkko toimii turvapaikkana ja olohuoneena Britanniassa ja Irlannissa asuville suomalaisille. Iso-Britannian irtautuminen EU:sta vuonna 2020 oli kuitenkin monelle yllätys ja sen seuraukset Iso-Britannian mittavalle suomalaisyhteisölle moninaisia. Brexit on tuottanut murhetta myös Lontoon Merimieskirkolle, jonka työvoiman saaminen ja palkkaaminen on hankaloitunut. Vapaan liikkuvuuden päätyttyä esimerkiksi lyhytaikaisia työntekijäkiinnityksiä on vaikea tehdä.

Tällä hetkellä merimieskirkolla on oikeus palkata Britannian ulkopuolisia työntekijöitä vain sosiaalikuraattorin tehtävään. Vuosivapaaehtoisia voi kiinnittää ”charity worker”-statuksella. Sekä työntekijät että vapaaehtoistyöhön tulevat tarvitsevat viisumin. Prosessi on aiempaa kalliimpi.