Lestadiolaisuus ei ole syy rokottamattomuuteen – ”Keskustelussa ei ole ollut teologia argumentteja”

Pohjanmaan rannikon tuhkarokkotapaukset ovat nostaneet esiin alueella esiintyvän tavan jättää lapsia vaille rokotuksia. Marraskuussa Luodossa todettiin tuhkarokko esikouluikäisellä lapsella. Joulun alla kerrottiin uusista tartunnoista kunnan alueella.

Rokotekattavuus on Luodossa keskimääräistä matalampi. Alue on myös ruotsinkielisen rauhansanalaisuuden vahvaa kannatusaluetta. Olisiko rokotevastaisuuden taustalla uskonnollisia syitä?

Ei ole, vastaa Kurt Hellstrand Pietarsaaresta. Hän työskentelee rauhansanalaisen Laestadianernas Fridsföreningars Förbundin eli LFF:n perhetyössä sielunhoitajana ja terapeuttina.

– Olen melko varma siitä, että uskonnollisia perusteita ei ole. Asiasta käydyssä keskustelussa ei ole koskaan käytetty raamatullisia tai teologisia argumentteja, eikä tämän herätysliikkeen piirissä ole kehotettu rokotevastaisuuteen, Hellstrand kertoo.

Hän arvioi, että kiinnostus luonnonmukaiseen terveysajatteluun ja vaihtoehtohoitoihin on tullut 1980-luvulla Ruotsista.

– Silloin luotiin se maaperä, joka voi olla otollinen rokotevastaisuudelle.

Rokottamisen hyödyistä on Pohjanmaalla nyt puhuttu paljon.

– Itse haluaisin muistuttaa, että vastuulliseen kristilliseen etiikkaan kuuluu myös vastuu omasta ja toisten terveydestä.

”Neuvoni kaikille on, että ihmiset antaisivat rokottaa itsensä ja lapsensa”

LFF:n puheenjohtaja Jens Björkskog kertoo olevansa rokottamattomuudesta lähinnä ihmeissään.

– En tiedä, mistä se johtuu. Asia on minulle aivan uusi, kuulin siitä ensimmäistä kertaa vasta muutamia viikkoja sitten, kun se nousi medioihin.

Hänen tietojensa mukaan herätysliikkeessä ei ole sellaista joukkoa, joka haluaisi puolustaa lapsien rokottamatta jättämistä. Hänen oma kantansa on selvä.

– Henkilökohtainen neuvoni kaikille on, että ihmiset antaisivat rokottaa itsensä ja lapsensa.

Pietarsaaren sosiaali- ja terveysviraston johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström kertoo, että alueella on tuhkarokon ehkäisyyn annettu joulukuussa yli 500 tehoste- tai ensirokotetta. Monet pikkulapset ovat huolestuneiden vanhempien toiveesta saaneet vahvisterokotuksen hieman nuorempina kuin normaalisti.

Pohjanmaan rokotevastaisuutta Sjöström pitää ilmiönä tai muotina, jonka taustalla on viehtymystä vaihtoehtohoitoihin tai luonnonmukaisuuteen. Rokotteet ehkä koetaan siihen sopimattomiksi.

Tuhkarokon uhka on koskettanut myös rauhansanalaisia perheitä. Lestadiolaisuudesta tai muusta uskonnollisuudesta ilmiö ei Sjöströmin mukaan kuitenkaan nouse, ja yhteys on sikäli sattumaa. Yhteisöt voivat Sjöströmin mukaan olla kuitenkin tiiviitä.

– Jokin katsantokanta voi silloin sen sisällä levitä. Mutta on myös sanottava, että viime aikojen kampanjassa rokottamisen puolesta on ollut mukana myös runsaasti lestadiolaisia vaikuttajia. He ovat tehneet asiassa hyvää työtä.

Eri rokotteisiin saatetaan myös suhtautua eri tavoin.

– Minulla ei ole tästä tilastoja, mutta terveydenhoitajien mukaan voi ehkä olla niin, että Luodossa ihmisillä on kattava rokotesuoja punkkien levittämää puutiaisaivokuumetta vastaan. Ehkä tiedetään taudin olevan olemassa ja siltä halutaan suojautua, Sjöström sanoo.

Kuva: Matti Karppinen

Lue myös:

Arkistojuttu: Steinerkasvatuksen liitto: rokottamattomuus on perheen oma asia

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliJoulurauhaa verkkoon ja koko maailmaan
Seuraava artikkeliKommentti: Piispojen nousu vuoden uskontouutiseksi on viiden vaalin vaikutusta

Ei näytettäviä viestejä