Lempäälän kiusaamisasiassa kantelu valtakunnansyyttäjänvirastoon

Lempäälän vanhoillislestadiolaisessa rauhanyhdistyksessä kiusaamista kokeneen henkilön asianajaja Markus Talvio on tänään lähettänyt kantelun valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Hän sanoo toimineensa näin, vaikka katsoo, että asia olisi todennäköisesti otettu siellä käsiteltäväksi myös virankin puolesta. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on aiemmin ehtinyt kertoa puntaroivansa, ottaako valtakunnansyyttäjänvirasto tapauksen käsittelyynsä.

Kihlakunnansyyttäjä päätti lopettaa Lempäälän rauhanyhdistyksen kiusaamistapauksen esitutkinnan. Poliisi perusteli ratkaisuaan sillä, että näytön hankkiminen mahdollisesta kunnianloukkauksesta tai henkisestä pahoinpitelystä olisi ollut kohtuuttoman työn takana ja asian käsittely olisi johtanut korkeintaan sakkorangaistukseen. Poliisi on kertonut pitäneensä kunnianloukkauksesta ja ehkä henkisestä pahoinpitelystäkin olisi mahdollisesti saatu näyttöä, mutta se olisi ollut kohtuuttoman työn takana.

Kihlakunnansyyttäjä ei ottanut kantaa siihen, onko kiusaamista tapahtunut. Hän vetosi siihen, että tutkinnan kustannukset olisivat selvässä epäsuhteessa tutkittavana olevan asian laatuun ja siitä mahdollisesti odotettavaan seuraamukseen.

Tammer-juristien lakimiestä Talviota perustelut eivät vakuuta. Hänen käsityksensä mukaan kustannukset eivät olisi kohtuuttomia.

– Asiasta on julkisuudessa keskusteltu niin paljon, että asian selvittämisellä on myös julkinen etu ja julkinen intressi sen lisäksi, että kyseessä on ennakkotapaus, hän sanoo.

Hänen mukaansa kantelussa oiotaan julkisuudessa liikkuneita vääriä tietoja muun muassa siitä, että esitutkinnassa olisi pitänyt kuulla kymmeniä ihmisiä, vaikka epäiltyjä pahoinpitely- ja kunnianloukkausrikoksissa onkin useampi.

– Myös julkisuudessa ollut väite siitä, että tutkinnan jatkaminen olisi edellyttänyt jopa 150 tuntia on käsitykseni mukaan hyvin korkea. Kaikesta huolimatta se ei ole paljon. Vähäisempiinkin rikoksiin poliisi käyttää huomattavasti enemmän aikaa, Talvio sanoo.

– Asianomistajalle on rikoksilla aiheutettu vähäistä suurempaa vahinkoa, pitkäaikaista henkistä kärsimystä, sekä huomattavat taloudelliset vahingot. Asianomistajalla on oikeus lainmukaiseen korvaukseen hänelle rikoksilla aiheutettujen vahinkojen vuoksi. Kyse ei pelkästään syyllisille tuomittavista rangaistuksista ja muista seuraamuksista, hän katsoo.

Asiasta aiemmin: AL: Valtakunnansyyttäjänvirasto puntaroi Lempäälän tapausta

Syyttäjä määräsi poliisin jatkamaan esitutkintaa Lempäälän rauhanyhdistyksen tapauksessa

Professori: Valtakunnansyyttäjän arvio paikallaan Lempäälän tapauksessa

Voittonen: Seurakuntapäiville on voitava tulla pelkäämättä

Kiusaamisasia esillä Lempäälässä – ”ulkopuolisilta ei pidä hakea apua”

AL: Lestadiolaisyhteisön tapauksen esitutkinta lopetettiin

Edellinen artikkeliEnglannin ensimmäinen pop-up –katedraali avattu
Seuraava artikkeliKiusaamisesta kertonutta puolustanut Jumalan valtakunnan ulkopuolelle?

Ei näytettäviä viestejä