Leena Huovinen Radio Deissä: Kirkolla on maailman paras tuote mutta sen jakelu mättää

Espoon piispanvaaleissa ehdolla oleva rovasti Leena Huovinen sanoi Radio Dein haastattelussa, ettei kirkon jäsenkatoa pitäisi lähestyä huolena, koska puheesta tulee pian itseään toteuttava ennuste.

– Puhe tekee todellisuutta. Kun me, piispat, papit tai kirkon työntekijät, murehdimme sitä, että väki vähenee, niin se voi alkaa vähentyä. Ajattelen, että tavoitteeni piispana olisi, että väki pysyy samana, että se mieluummin lisääntyy.

Huovinen on Helsingin seurakuntayhtymän johtava oppilaitospappi ja Kirkkohallituksen kisapappi.

Huovisen mukaan kirkolla on "maailman paras tuote mutta sen jakelu mättää". Samaan hengenvetoon hän kehui, että kirkon työntekijät panostavat muiden ihmisten kohtaamiseen.

Seurakuntatalouksien tulevaisuudennäkymien on monesti ennustettu olevan synkät. Vastaisuudessa seurakuntien tai seurakuntayhtymien on alettava säästää tai säästettävä entistä enemmän menoissaan. Kysymykseen siitä, mistä on mahdollista säästää, Huovinen vastasi pohdiskellen, että suurin osa rahoista menee palkkakustannuksiin ja erilaisiin tiloihin ja rakennuksiin.

– Sitten tullaan siihen kysymykseen, kenen työstä voidaan luopua ja kenen ei. Sitten ovat vielä ne rakennukset. Tässä tarvitaan viisautta ja yhteinen näkemys siitä, mihin rahat laitetaan. Minulla ei ole tähän nopeita vastauksia, Huovinen sanoi Radio Deissä.

Piispakunnan viestintää Huovinen kommentoi siten, että aina ei tarvitsisi antaa lausuntoja, jotka vakuuttavat yksimielisyydestä.

– Olisi reilua ihmisten ja piispojen itsensäkin kannalta, että sanotaan avoimesti, että asioista ollaan eri mieltä.

Tällaista erimielisyyttä pitäisi voida ilmaista muun muassa puhuttaessa sukupuolineutraalista avioliitosta. Huovisen mukaan kirkko on asian suhteen pattitilanteessa.

– Joidenkin mielestä menemme liian hitaasti eteenpäin, toisten mielestä liian nopeasti. Se aika on mennyt ohi, että kun piispa sanoo jotakin, niin sinun pitää totella.

Huovinen kuvaili, kuinka kirkon julkisuuskuva on kärsinyt rangaistuksista samaa sukupuolta olevia pareja vihkineille. Hänen mukaansa kirkko näyttäytyy "sanktioiden antajana", mikä antaa "suttuisen kuvan kirkosta". Lisäksi rangaistukset eivät ole linjassa keskenään, vaan huomattava osa vihkijöistä on jäänyt vaille seuraamuksia.

Hän myös toisti haastattelussa kantansa siitä, että hän puoltaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä ja siunaamista. Hän myös muistutti siunanneensa samaa sukupuolta olevan parin jo yli kymmenen vuotta sitten.

Tulevan piispan sukupuolella Huovinen ei sanonut suoraan olevan merkitystä.

– Minusta sinne pitää saada paras henkilö, oli se nainen tai mies. Vierastan ajatusta, että joku ei saa olla jotakin, se on huono viesti kirkolta.

Koko Radio Dein haastattelun voi kuunnella täältä. Haastattelijana toimii Radio Dein päätoimittaja Kirsi Rostamo.

Kuva: Tom Norrgrann / Kirkon kuvapankki

Lue myös:

Espoon piispanvaaliehdokkaista haastattelut Radio Deissä – ensimmäinen keskiviikkona

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.