Laura Malmivaara näyttelee koskettavalla herättäjäjuhlavideolla

Näyttelijä Laura Malmivaaralle körttiläisten Siionin Virret ovat tuttuja. Onhan hän tunnettua Malmivaaran herännäissukua. Sukutausta painoi myös, kun hän päätti lähteä näyttelemään herättäjäjuhlia varten tehtyyn musiikkivideoon.

Vantaalla kohtaa kaksi ihmistä, joista toinen tulee kaukaa täysin vieraaseen maahan, toinen kuulee olevansa vakavasti sairas. Heidän tiensä risteävät lyhyesti ja tapaamisesta syntyy jotain hyvää molemmille, vaikka molempien reitti elämässä eteenpäin on tuntematon.

Tähän tarinaan tiivistyy tuore video, jossa folkartisti Piia Viitanen tulkitsee suomigospelin ikonin Jaakko Löytyn ja hänen vaimonsa Kaija Pispan klassikkolaulun Kahden maan kansalainen. Sen perusviesti on toiveikas: Vaikka vaellus on vaivaista, minä vielä jaksan toivoa.

Videolla naispääosaa esittävä Laura Malmivaara kuvaa työtehtävää oikein mieluiseksi.

– Yleensä tartun erilaisiin työtehtäviin. Niistä oppii aina jotain uutta. Tämä oli pieni tuotanto mutta ammattimainen. Oli helppo viettää kuvauspäivä hyvissä käsissä.

– Tiesin, että kyseessä on herättäjäjuhliin liittyvä asia. Kun ryhdyin tähän, vaakakupissa painoi, että olen herännäissuvusta itsekin.

Körttiläisyyden suuret nimet Niilo Kustaa Malmberg (1807–1858) ja Wilhelmi Malmivaara (1854–1922) ovat Laura Malmivaaran sukua. Näyttelijä muistuttaa, että Wilhelmi Malmivaara on myös sanoittanut virsiä.

– Virsien uudelleen tekeminen on aina kiinnostanut minua. Laulun voima tulee ihan Wilhelmi Malmivaarasta asti.

Kun Malmivaaran suku kokoontuu, tapaamisissa lauletaan tänäkin päivänä Siionin Virsiä.

– Pappejahan meillä on joka polvessa. Aina on ollut joku joka laulut on vetänyt.

Laura Malmivaara on itsekin opiskellut lukion jälkeen teologiaa. Opiskelu jäi vuoteen, mutta oli yleissivistävä kokemus.

– Kyllä ne taideaineet vetivät minua enemmän puoleensa. Sivistävänä, ihmistä ymmärtävänä vuotena teologian opiskelu oli tosi tärkeä.

Toivoa on, jos uskallamme kohdata

Tuore Antti Vuoren ohjaama ja kuvaama musiikkivideo on kerännyt yli 10 000 katsojaa YouTubessa.

– Moni on kommentoinut videota, että se on koskettava. Ihmisyys tulee läpi musiikissa, Laura Malmivaara kokee.

Häntä puhuttelee taideteoksessa kahden toisilleen vieraan ihmisen ystävyys, joka kumpuaa elämän kriisipisteistä ja vaikeista hetkistä.

– Tarina on kauniilla tavalla kerrottu. Toivoa on, kun uskallamme kohdata toinen toisemme. Toivo tulee kohtaamisesta, hän tiivistää.

Video tilattiin alun perin Vantaan herättäjäjuhlia varten, koska juhlien tunnus on Kahden maan kansalainen. Video ei kuitenkaan kerro juhlista, vaan se on itsenäinen taideteos.

Musiikkivideo on tehty Vantaan seurakuntien, Herättäjä-Yhdistyksen, Helsingin hiippakunnan, Kirkon mediasäätiön, Vantaan kaupungin ja Valomerkin tuella.

Laura Malmivaaraa ei välttämättä herättäjäjuhlilla nähdä, sillä hän kertoo vierastavansa massatapahtumia.

– Mutta kyllä ne toisaalta kiinnostavat. Täytyy katsoa kesällä, mikä on tilanne.

Kuva: Kuvakaappaus videolta.

Edellinen artikkeliSeurakuntavaalit halutaan pois isänpäivältä
Seuraava artikkeliOrtodoksiseen teologiaan 44 hakijaa

Ei näytettäviä viestejä