Lapuan tuomiokapituli hylkäsi sateenkaaripareja vihkineiden pappien oikaisuvaatimukset

Lapuan tuomiokapituli pitää voimassa pastori Henna Salolle ja pastori Eeva-Kaisa Rossille antamansa varoitukset. Kapituli teki päätöksensä istunnossaan keskiviikkona.

Kumpikin papeista sai varoituksen vihittyään avioliittoon samaa sukupuolta olevan parin. Tuomiokapituli katsoi Salon ja Rossin toimineen vastoin Lapuan hiippakunnan piispan antamaa ohjeistusta, pappisviran velvoitteita ja pappislupausta. Salo ja Rossi vaativat tuomiokapitulia oikaisemaan päätöksensä.

Pastori Kai Sadinmaatakin vastaavassa kantelutapauksessa avustaneen asianajaja Juha-Pekka Hipin laatimissa oikaisuvaatimuksissa Salo ja Rossi esittävät, että samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä koskeva oikeustila on kirkossa tällä hetkellä epäselvä. Siksi he eivät ole toimineet vastoin pappisviran velvoitteita eikä heillä oman tulkintansa mukaan ole oikeutta kieltäytyä vihkimästä samaa sukupuolta olevia pareja. Näin ollen he eivät ole myöskään rikkoneet pappislupaustaan.

Oikaisuvaatimuksessa myös esitetään, että tuomiokapituli ei ole oikea taho ratkaisemaan asiaa, koska kysymys on oikeudellinen. Tästä syystä annettu varoitus pitäisi Salon ja Rossin mukaan poistaa.

Tuomiokapituli totesi istunnossaan, etteivät oikaisuvaatimukset anna aihetta kumota tehtyjä päätöksiä. Tuomiokapitulin mukaan asia on juridisesti selvä ja tuomiokapitulin tehtävänä on kirkkojärjestyksen mukaan valvoa papiston viran hoitoa. Lisäksi tuomiokapitulin mukaan kirkolla on perustuslain mukaan oikeus päättää itse oppiinsa sisältyvistä asioista. Salon ja Rossin saamat varoitukset pysyvät siis voimassa.

Kuva: Olli Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.


***

Lue myös:

Varoituksen saaneet papit: ”Tein sen, mitä minun piti tehdä”, ”Tämä katsotaan loppuun asti”

Kolmas kapituli teki päätöksensä: Lapualta sateenkaariparien vihkijöille kirjalliset varoitukset

Edellinen artikkeliKolumni: Joulu on voitto pakanuudesta
Seuraava artikkeliArkkipiispa Mäkinen joulutervehdyksessään: ”Joulun yli älkööt kasvuintoiset markkinamiehet juosko”

Ei näytettäviä viestejä