Lapuan piispan­vaalissa kahden kirkko­herran kampanja­viestintää hoitaa seura­kunnan viestijä – onko se sopivaa?

Lapuan hiippakunnan piispanvaalissa on ehdolla kaksi kirkkoherraa, joista kummankin kampanjaviestintää hoitaa alainen, seurakunnan viestijä. Asetelma on piispanvaaleissa harvinainen. Onko se ongelmallinen?

Kirkkoherroista Kauhajoen seurakunnan kirkkoherra Jouko Ala-Prinkkilä on kertonut lähtevänsä vaaliin, Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Matti Salomäki on jo asetettu virallisesti ehdolle.

Kauhajoen kirkkoherralla Jouko Ala-Prinkkilällä on vaalitiimissään viestintävastaavana seurakunnan viestijä Jennika Hannusaari. Ala-Prinkkilä sanoo, että hän pyysi Hannusaarta mukaan tiimiin pohjalaisessa talkoohengessä. Asiaa käsiteltiin etukäteen seurakunnan johtoryhmässä eikä periaatteellista ongelmaa nähty, kunhan vaaliviestintä ei vie liikaa aikaa Hannusaaren muilta työtehtäviltä.

– Minulla on omat kotisivut, ja maksan kaikki niistä koituvat kustannukset. Ehdokassivut ja seurakunnan sivut on pidettävä erillisinä. Toki seurakunta tiedottaa yleisistä vaaleihin liittyvistä asioista.

Ala-Prinkkilän mukaan seurakunta ei voi ”hygieniasyistä” olla kokonaan tietämätön kirkkoherransa ehdokkuudesta piispanvaalissa.

– Ehdokkaan ei tarvitse ottaa virkavapaata omasta virastaan vaalin ajaksi, vaan vaalikampanjointia hoidetaan omassa virassa. Ylipäätään piispanvaali vaatii nykyään ehdokkaalta entistä enemmän viestintäosaamista. Kapituli on esimerkiksi pyytänyt jokaiselta ehdokkaalta kolme videota.

”Ei tarvinnut pakottaa”

Jennika Hannusaari kertoo olleensa yksi niistä, joka yllytti työpariaan, kirkkoherra Jouko Ala-Prinkkilää lähtemään mukaan piispanvaaliin.

– Jouko on hyvä tyyppi ja olisi erinomainen valinta hiippakunnan piispaksi. Minua ei siis tarvinnut erityisesti pakottaa lähtemään mukaan kampanjaan, Hannusaari sanoo.

Hän pitää kampanjassa mukana olemista myös koulutuksena itselleen.

– Jo pelkästään vastaaminen toimittajien yhteydenottoihin on opettanut viestinnästä enemmän kuin moni koulutus.

Hannusaari sanoo, että piispanvaalin viestintä on toistaiseksi vienyt häneltä aikaa runsaat parikymmentä tuntia. Suurimman osan vaalityöstä hän on tehnyt vapaa-ajalla, mutta jonkin verran myös työajalla, mihin on seurakunnan johtoryhmän lupa.

Hannusaari kertoo myös pohtineensa, pitäisikö vaaliviestinnässä käyttää muita sähköpostiosoitteita kuin kirkon työntekijöiden evl.fi-päätteisiä.

– Se tuntuisi kuitenkin liioittelulta, sillä vaali käydään kirkon sisällä ja siinä toimitaan kirkon hyväksi. Jos kyse olisi kirkon ulkopuolisesta toiminnasta, evl-sähköposteja ei tietenkään voisi käyttää kampanjassa.

”Piispanvaali nähtävä kirkon työnä”

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan verkkosivuille ilmestyi muutama viikko sitten lomake, jolla saattoi ilmoittautua kirkkoherra, tuomiorovasti Matti Salomäen tukijaksi Lapuan piispanvaalissa. Lomake poistettiin sivuilta sen jälkeen, kun asia huomattiin sosiaalisessa mediassa. Salomäen mukaan kyseessä oli hänen vaalisivujensa rakentamisen yhteydessä sattunut erehdys. Asiasta voi lukea lisää täältä.

Salomäen vaalisivujen tekijä on seurakunnan viestinnän asiantuntija Minna Ylimäki-Hemminki.

– Jokainen on kampanjassa mukana omasta vapaasta tahdostaan. Asiaa ei ole pohdittu seurakunnan hallinnossa virallisesti tai periaatteellisesti, Salomäki sanoo.

Salomäen mukaan Ylimäki-Hemminki on yhtenä mukana hänen vaalikampanjansa taustaryhmässä.

– Piispanvaali on kokonaisuudessaan nähtävä kirkon työnä. Vaalikampanjan aikana ehdokkaat tuovat julkisuudessa esiin kirkon näkökulmia, ja eri tilaisuuksissa myös hiippakunnan ja seurakuntien työn kehittämistä.

– Voisi jopa ajatella, että kirkon koneiston pitäisi olla laajemminkin ehdokkaiden käytössä. Ainakin kirkkoherra on jo nyt 24/7 ympäri vuoden kirkon palveluksessa, joten persoonan jakaminen vaali- ja virkaminään ei ole oikein mahdollista.

Tehtävänä viestinnän näkökulmien esiin tuominen

Minna Ylimäki-Hemminki sanoo olevansa mukana Matti Salomäen taustatiimissä viestinnän asiantuntijana.

– Kaikki vaaliin liittyvä tekeminen on vapaaehtoista, eikä se toistaiseksi ole hirveästi vienyt aikaani. Olen tehnyt verkkosivut ja osallistunut palavereihin.

Ylimäki-Hemmingin mukaan hänen tehtävänsä on tuoda viestinnän näkökulmia taustatiimiin, jossa asioista keskustellaan.

– Olemme pohtineet muun muassa, pitäisikö luoda vaaliin liittyen erilliset gmail-sähköpostit. Toistaiseksi on pitäydytty evl-päätteisissä.

Ylimäki-Hemminki sanoo, että olisi luonnollisesti voinut kieltäytynyt osallistumasta Salomäen vaalikampanjaan, jos se olisi tuntunut vaikealta.

– Mutta olen alusta asti rohkaissut Salomäkeä lähtemään ehdolle ja luvannut tukea häntä.

Lapuan piispanvaali käydään marraskuussa. Salomäen tavoin ehdolle on jo asetettu rovasti Jukka Jämsén. Ala-Prinkkilän tavoin ehdokkuudestaan on kertonut hiippakuntadekaani Terhi Kaira.

Lue myös:

Piispa­ehdokkaan tukilomake ilmestyi Lapuan tuomio­kirkko­seurakunnan koti­sivuille – Matti Salomäen mukaan kyseessä oli erehdys

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Lapuan piispanvaalissa kahden kirkkoherran kampanjaviestintää hoitaa seurakunnan viestijä – onko se sopivaa?

Edellinen artikkeliSuomeen voisi ottaa mallia Englannin kirkon seurakunta­suunnitelmista, sanoo piispa Laajasalo – ”Yhteisöjen pitää saada olla teologisesti moni­muotoisia”
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Ketkä syövät ravintolassa? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Ei näytettäviä viestejä