Lapuan kirkkovaltuuston puheenjohtaja jää pois pappien siunaamisesta – syynä kirje piispoille

Naispappeuden vastustajia puolustava kirje aiheuttaa eripuraa Lapuan tuomiokirkkoseurakunnassa. Kyseessä on kirje, jonka 28 kirkolliskokousedustajaa ja kuusi pappia lähetti piispoille. Kirjeen allekirjoittajat toivoivat, että naisten pappeutta vastustavat saisivat käyttöönsä seurakuntien tiloja ja vanhalla virkakannalla olevia voitaisiin vihkiä papeiksi.

Kirjeen allekirjoittajien joukossa olivat Lapuan tuomiorovasti Matti Salomäki ja Kurikan kirkkoherra, Etelä-Pohjanmaan rovastikunnan lääninrovasti Heikki Sariola. He eivät itse vastusta naisten pappeutta, mutta puolustavat naispappeuden vastustajien oikeutta toimia kirkossa.

Salomäen ja Sariolan allekirjoitukset kirjeessä suivaannuttivat Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtajan Jaana Holman. Hän kertoo Kotimaa24:lle, ettei voi osallistua Lapualla tulevana sunnuntaina toimitettavaan uusien pappien siunaamiseen.

Holman mukaan piispoille osoitettu kirje on vaatimus avata uudestaan 30 vuotta sitten tehty päätös yhteisestä virasta.

– Pidän tätä erittäin ongelmallisena ja huonona. Ei asiassa ole keskustelemista. Tässä on ollut 30 vuotta aikaa sopeutua päätökseen. Jos joku ei ole sopeutunut, niin on itse tehtävä johtopäätöksensä.

Sunnuntaisessa tilaisuudessa siunataan tehtäväänsä kolme naispuolista pappia. Aloite kirkkovaltuuston puheenjohtajan osallistumisesta siunaukseen tuli alkujaan Holmalta itseltään. Nyt hän kuitenkin sanoo, ettei hänen omatuntonsa salli osallistua naispappien siunaamiseen, jos siunaamassa olevat papit samanaikaisesti ajavat heidän vastustajilleen lisää tilaa.

– Tämä on protesti, sen voin ihan suoraan sanoa.

Holma ei ymmärrä, miksi piispojen pitäisi raivata kirkossa lisää tilaa naispappeuden vastustajille, kun he ovat sitoutuneet käsitykseen siitä, että virka on yhteinen. Hän kertoo olleensa tyytyväinen, kun arkkipiispa Tapio Luoma päätti kesällä, ettei Maata Näkyvissä -festareilla voi enää järjestää naispapittomia messuja.

Holma on myös kirjoittanut ratkaisustaan kirjeen molemmille kirkkoherroille. Kirjeessä hän toteaa väistävänsä ”solidaarisuudesta kaikkia kirkon naispappeja kohtaan, jotka vieläkin joutuvat kokemaan pilkkaa ja ivaa sukupuolestaan ja jotka saavat vihapostia siksi, että ovat naisia”.

Tuomiorovasti Salomäki: Teologiseen keskusteluun ei kuulu pilkka, iva tai vihaposti

Tuomiorovasti Matti Salomäki kertoo Kotimaa24:lle olevansa hämmentynyt piispoille lähetetyn kirjeen saamasta vastaanotosta. Hän kertoo vastaanottaneensa Holman kirjeen ja vastanneensakin siihen.

– Olen ollut häneen tästä jo yhteydessä. Olen perustellut omaa allekirjoittamista ja mielestäni hän on ymmärtänyt sen.

Salomäen mukaan piispoille osoitetun kirjeen taustalla on huoli siitä, että keskustelua naispappeuden vastustajien asemasta on käytävä, tai muuten he lähtevät kirkosta. Hän myös puhuu johdonmukaisesti perinteisestä virkakäsityksestä, sillä puhe naispappeuden vastustajista kuulostaa hänestä vastakkainasettelun luomiselta.

– Eivät he käytä jatkuvasti aikaa minkään vastustamiseen, vaan he näkevät virkakysymyksen toisin. Opillisestihan heidän käsityksensä on aivan yhtä sallittu kuin nykyinen virkakäsitys. Sitä ei ole määritelty harhaopiksi.

Salomäki sanoo, että myös naisten pappeuteen kielteisesti suhtautuvien olisi hyvä pohtia teologisia perusteita väitteelleen. Hän haastaa perinteisen virkakäsityksen edustajia tarkastamaan, mikä luterilaisessa teologiassa kieltää naisilta esimerkiksi ehtoollisen jakamisen. Sen vastustamiseen Salomäki ei löydä loogisia perusteita.

Salomäen mukaan tähän teologiseen keskusteluun ei kuulu pilkka, iva tai vihaposti, oli sen syynä mikä tahansa.

– Naiset ovat joutuneet enemmän kokemaan tällaista sivistymätöntä ja epäkristillistä käytöstä. Sitä ei pidä tietenkään hyväksyä. Mutta ei voi myöskään vetää yksi yhteen, että tällaisia viestejä tulee vain perinteisen virkakannan edustajilta. Ylilyöntejä totta kai tapahtuu, mutta ei voi mitenkään sanoa, että tällaista se joukko on. Valtaosa heistä on varmasti hiljaa omaa mieltään.

Kuva: Jukka Granström. Lapuan tuomiokirkko.

Lue myös:

”Isku vyön alle” – Pappisnaiset kertovat, miltä tuntuu, kun naispappeuden vastustajille vaaditaan tukea

Piispoilta pyydetään tukea naispappeuden vastustajille – Arkkipiispa: Olemme saaneet kirjeen ja perehdymme siihen

Mielipide: En tee alttariyhteistyötä naispappeja vastustavien miespappien kanssa

Kirje piispoille: Kirkolliskokouksen 28 edustajaa vaatii naispappeuden vastustajille lisää elintilaa kirkossa

”Olen kuullut, että kastamani lapset menevät helvettiin” – 41 pappisnaista vaatii piispoilta tukea

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliNeuvottelut etenevät – Heponiemen hiljaisuuden keskuksesta Lohjan seurakuntien rippileiripaikka
Seuraava artikkeliKarjalainen: Vaara-Karjalan seurakunnan kiinteistömestari Jouni Heiskanen sai kutsun Linnan juhliin

Ei näytettäviä viestejä