Lapualaiset haluavat uudistaa seurakuntavaaleja

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoneuvosto esittää kirkolliskokoukselle seurakuntavaalien siirtämistä pois isänpäivästä sekä äänestyskäytäntöjen joustavoittamista.

Kirkkoneuvoston mukaan äänestyksen järjestäminen isänpäivänä sitoo tuhansia työntekijöitä ja luottamushenkilöitä juhlapäivänä äänestyspaikalle. Samalla se laskee äänestysprosenttia, sillä monet matkustavat viettämään perhejuhlaa toiselle paikkakunnalle.

Asian esiin nostaneen tuomiorovasti Matti Salomäen mukaan myös äänestyskäytännöt kaipaavat joustavoittamista. Aloitteessa ehdotetaan vaalipäivän siirtämisen lisäksi paperille tulostetuista äänestysluetteloista luopumista ja ennakkoäänestyskäytäntöjen yksinkertaistamista.

– Paperiset äänestysluettelot ovat vanhanaikainen, kankea ja virhealtis järjestelmä. Lisäksi se sitoo äänestyksen vaalipäivänä yhteen paikkaan, Salomäki sanoo.

Kaikkien ehdotettujen muutosten tavoitteena on seurakuntavaalien perinteisesti alhaisen, alle 20 prosenttiin jäävän äänestysprosentin nostaminen.

Kirkkoneuvoston aloite menee seuraavaksi hiippakuntavaltuuston käsiteltäväksi. Mikäli aloite saa siellä kannatusta, se lähetetään edelleen kirkolliskokoukselle.

Salomäen mukaan idea vaalipäivän siirtämisestä ja käytäntöjen yksinkertaistamisesta on saanut kannatusta niiden työntekijöiden ja seurakuntalaisten parissa, joiden kanssa hän on keskustellut aiheesta. Silti Salomäki ei ole turhan optimistinen aloitteen etenemisen suhteen. Lapuan seurakunnan lähettämässä tiedotteessa kirkon päätöksentekoa kuvaillaan ”hitaaksi ja byrokraattiseksi”.

– Toivon, että asia voisi edetä, vaikka tiedän, että tämä järjestelmä on hidas varsinkin muutokselle, Salomäki sanoo.

Kirkolliskokous kokoontuu syysistuntoon 8.-12. marraskuuta. Lapuan hiippakuntavaltuusto kokoontuu seuraavan kerran marraskuun lopussa, joten ainakaan syksyn kirkolliskokoukseen aloite ei enää ehdi.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Seurakuntaneuvoston kokouksiin halutaan virtuaalinen läsnäolo

Edellinen artikkeliUlkomaanapu: Näin pakolaiskriisi ratkaistaan
Seuraava artikkeliMerenpohjaan rakennetaan kirkkoa sukeltajille

Ei näytettäviä viestejä