Lapsiasiavaltuutettu ehdottaa uskonnollisten yhdyskuntien säännöllistä arviointia – ulottuisi heräty

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on tehnyt opetus- ja kulttuuriministeriölle aloitteen, jossa hän ehdottaa uskonnonvapauslaissa säädetyn asiantuntijalautakunnan uudistamista.

Asiantuntijalautakunnan tehtävänä on arvioida siitä, ovatko uskonnollisen yhdyskunnan tarkoitus ja toimintamuodot uskonnonvapauslain mukaisia. Nykyisen lainsäädännön mukaan uskonnollisten yhteisöjen arviointi tapahtuu vain ennen yhdyskunnan rekisteröintiä.

Nyt lapsiasiavaltuutettu Kurttila ehdottaa, että uskonnollisen yhdyskunnan toimintaa voisi arvioida myös rekisteröinnin jälkeen säännönmukaisesti. Lautakunnan tulisi arvioida, toimiiko uskonnollinen yhdyskunta perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittaen. Arviointi tulisi tehdä erityisesti lasten näkökulmasta.

Aloitteen mukaan lapsiasiavaltuutettuun on oltu yhteydessä tilanteissa, joissa on syntynyt huolta, toimiiko uskonnollinen yhdyskunta lapsen edun mukaisesti.

”Kysymyksessä voivat olla yhteisön oppiin ja sen sisältöihin liittyvät asiat tai esimerkiksi niiden pohjalta syntyneet käytänteet”, aloitteessa sanotaan.

Aloitteen mukaan tehdyn arvioinnin perusteella opetus- ja kulttuuriministeriö voisi nostaa kanteen varoituksen antamiseksi uskonnolliselle yhdyskunnalle tai jopa sen lakkauttamiseksi.

Kurttila ehdottaa myös, että arviointiprosessi tulisi ulottaa sellaisiin uskonnollisiin yhteisöihin, jotka eivät ole uskonnollisten yhdyskuntien rekisterissä, mutta jotka tunnistettavasti täyttävät uskonyhteisön tunnusmerkit.

Tämä tarkoittaisi sitä, että kirkon sisäiset herätysliikkeet voisivat myös tulla arvioiduiksi.

Nuori Kirkko ry:n johtaja Lasse Halme pitää lapsiasiavaltuutetun aloitetta hyvänä ajatuksena, mutta korostaa, ettei osaa ottaa kantaa aloitteen juridiseen puoleen.

– Kuulostaa erittäin hyvältä, että käytäntöjä ja toimintatapoja arvioidaan lapsen edun näkökulmasta. Kenelläkään, joka haluaa toimia lapsen edun puolesta, ei voi olla syytä estää toiminnan arviointia.

Kuva: Kristiina Kontoniemi

Lue myös:

Tuomas Kurttila Euroopan lapsiasiavaltuutettujen puheenjohtajaksi

Lapsiasiavaltuutettu: Maahanmuuttajalasten ongelmat sivuutetaan

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Edellinen artikkeliLähetyshiippakunta vastaa lähteneen papin kritiikkiin – ”Parempaa mallia ei ole yhdessä löydetty”
Seuraava artikkeliPaavo Kettunen jäähyväisluennossaan: Syyllisyys koskee tekojamme, häpeä koko olemustamme

Ei näytettäviä viestejä