LapsiArkki antaa vanhemmalle vapaaillan – ”Se oli ihanaa”

LapsiArkki on kirkon kehityshanke, joka antaa hoitoapua ja vertaistukea yhden vanhemman lapsiperheille. Mukana 25 seurakuntaa.

Perheenäiti Mari Pilkevaara on iloinen, että Sääksmäen seurakunta on mukana kehitystyössä. Lastenhoitoapua tarjoava vanhemman vapaaillat ovat hänelle tärkeitä. Kolmen lapsen äiti saa hengähdystauon.

– Viimeksi olin yksin kotona. En tehnyt mitään.

Tunnelma oli erinomainen, kun 38-vuotias Pilkevaara palasi lastensa luo. Seitsemän-, kahdeksan- ja kymmenenvuotiaiden lasten äiti astui piparkakuntuoksuiseen kerhotilaan Valkeakoskella.

Iltapala oli valmiina. Lapset olivat leiponeet seurakunnan vastaavan lastenohjaajan ja nuoren kerho-ohjaajan kanssa.

Muiden aikuisten kanssa jaettu iltapalatuokio toi mukavaa vaihtelua arkeen, Pilkevaara sanoo.

– Se oli ihanaa.

Äiti ja lapset suuntasivat hyvillä mielin ja kylläisinä kotiin.

– Seurakuntatalossa nautittu iltapala helpotti loppuiltaa kotona. Pääsimme suoraan iltatoimiin ja nukkumaan.

”Lapset saivat kertoa juttujaan”

Suomessa on lähes 120 000 yhden vanhemman lapsiperhettä. Valkeakoskella asuu reilut 2 200 lapsiperhettä, joista melkein joka viides elää arkeaan yhden vanhemman voimin.

Paperiteollisuudestaan tunnetussa kaupungissa asuva Pilkevaara kertoo perheensä olleen mukana vanhemman vapaaillassa jo kolme kertaa.

– Lapset ovat tykänneet tästä. He lähtivät ennakkoluulottomasti matkaan jo ensimmäisellä kerralla.

Vastaava lastenohjaaja Hanna Jussila jakaa perheenäidin näkemykset onnistuneista vanhemman vapaailloista Sääksmäen seurakunnassa.

Viimeksi Jussilan apuna oli seurakunnan ohjaajakoulutuksen käynyt nuori. Nuori kerhonohjaaja oli lasten mieleen.

– Piparkakkujen leipominen oli mukavaa, kun lapset saivat kertoa samalla juttujaan, Jussila kertoo.

– Lapset saavat huomiota, joka voi olla kortilla yhden vanhemman perheessä. Samalla vanhempi saa hetken vapaata, kun muuten aika menee täysillä lapsille ja oma aika on vähissä.

”Kukaan ei tarjoa vastaavaa palvelua”

Sääksmäen seurakunnan kasvatusalan toimialajohtaja Ulla-Mari Hutko korostaa avointa ja matalan kynnyksen palveluasennetta.

Lapsiarkkia markkinoidaan yhden vanhemman perheille, mutta ovet ovat auki kaikille tukea tarvitseville.

Joissain perheissä puoliso voi olla usein työmatkoilla tai joku vanhempi voi muista syistä johtuen kantaa isoa vastuuta lasten hoitamisesta.

– Tällaiselle palvelulle on tarvetta. Kukaan ei tarjoa vastaavaa, Hutko painottaa.

– Nämä ovat toimintamalleja, joita haluamme kehittää. On parasta vaikeuksien ennaltaehkäisyä tukea vanhempien jaksamista. Vanhemmilla voi olla taustallaan raskaita kokemuksia ja voimavarojen vähenemistä. Vanhempien osallisuus yhteiskunnasta voi rakoilla.

Viesti leviää somen välityksellä

Sääksmäen seurakunta oli järjestämässä vanhemmille vertaistukea tarjoavan koko perheen vapaapäivän syksyllä Pappilanniemen kurssikeskuksessa.

Yhden vanhemman perheille suunnattu päivä peruttiin, koska ilmoittautuneita oli liian vähän.

– Yritämme uudestaan keväällä. Olisi hienoa, jos vanhemmat saisivat vertaistukea toisistaan, Ulla-Mari Hutko näkee.

Hutko pitää LapsiArkki-hankkeeseen kuuluvaa ruohonjuuritason työtä merkityksellisenä yhteiskunnan kannalta.

Lapsiarkki-hankkeen hengen mukaisesti Sääksmäen seurakunta vaalii hyviä suhteita eri toimijoiden kanssa. Esimerkiksi kunta, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja 4H-yhdistys ovat taustatukijoina Lapsiarkille.

– Katsomme yhdessä, että kerhotarjonnassa ei tule päällekkäisyyksiä.

LapsiArkki yhdistää seurakuntia Pirkanmaalla. Yhden vanhemman perheille maksutonta lastenhoitoa on ollut tarjolla vuoroviikoin tiistaisin seurakunnan tiloissa Valkeakoskella ja vuoroviikoin Toijalassa, Kylmäkoskella tai Urjalassa.

Sääksmäen seurakunnan Lapsiarkki-toiminta on tavoittanut vasta muutaman perheen. Hutko uskoo toiminnan juurtuvan alueelle ensi kevään aikana. Sääksmäen seurakunta panostaa tiedotukseen.

– Viesti tästä toiminnasta vaikuttaisi tavoittavan perheet parhaiten sosiaalisen median kautta. Toiminnastamme tiedottavat myös neuvola, koulut ja kunnan perhetyö.

Puolivälissä oleva LapsiArkki-hanke on diakoniatyön ytimessä

Lapsiarkki-hankkeen projektipäällikkö Päivi Malmivaara tietää kyselyjen perusteella, minkälaista tukea yhden vanhemman lapsiperheiden aikuiset kaipaavat. Vanhemmat toivovat voivansa keskustella asioistaan ja tunteistaan niin, että tulevat kuulluksi.

Vanhemmat arvostavat arkensa jakamista toisen vanhemman kanssa. He kaipaavat lastenhoitoapua. Lapsiarkki kuuluu diakoniatyön ytimeen, Malmivaara sanoo.

– Kohtaamme perheitä, jotka tarvitsevat eniten apua. Nämä perheet ovat usein niitä, jotka ovat taloudellisesti kaikkein heikoimmassa asemassa.

Lapsiarkki-hanke on nyt puolessa välissä. Hanke alkoi vuosi sitten marraskuun lopulla.

– Olemme kaksivuotisen kehittämisvaiheen puolessa välissä, Malmivaara sanoo.

Hankkeessa mukana olevat 25 pilottiseurakuntaa eivät toimi samalla tavalla. Seurakunnat vastaavat alueellisiin tarpeisiin.

Seurakunnat voivat järjestää vertaistukea esimerkiksi yhden tai useamman päivän pituisilla leireillä. Vertaistukitoimintaa voidaan järjestää myös säännöllisesti kokoontuvissa ryhmissä.

Supercell-miljonäärien Ilkka Paanasen ja Mikko Kodisojan perustama Me-säätiö tukee kirkkohallituksen ja seurakuntien LapsiArkki-hanketta. Suurin osa hankkeen rahoituksesta tulee Me-säätiöltä.

Rahoituksesta menee jonkin verran seurakunnille toiminnan käynnistämiseen. Tarkoitus on, että jo kehittämisvaiheessa seurakunnat järjestävät toimintaa olemassa olevilla resursseilla.

– Kaksivuotisen Lapsiarkki-hankeen tavoitteena on, että yhdessä vanhempien kanssa luomamme mallit leviäisivät kaikkiin seurakuntiin, Malmivaara kertoo.

Lapsiarkki-seurakunnat ovat:

Akaan seurakunta, Helsingin Kallion seurakunta, Helsingin Pitäjänmäen seurakunta, Helsingin Vartiokylän seurakunta, Helsingin tuomiokirkkoseurakunta, Imatran seurakunta, Järvenpään seurakunta, Kauhajoen seurakunta, Kirkkonummen suomalainen seurakunta, Kuhmon seurakunta, Kuopion Alavan seurakunta, Kuopion Männistön seurakunta, Kuopion seurakuntayhtymä, Lempäälän seurakunta, Pieksämäen seurakunta, Punkalaitumen seurakunta, Raision seurakunta, Salpausselän seurakunta, Sääksmäen seurakunta, Turun Henrikinseurakunta, Urjalan seurakunta, Vantaan Tikkurilan seurakunta, Vantaankosken seurakunta, Varkauden seurakunta ja Vihdin seurakunta.

Kuvat 1 ja 3: Hanna Jussila. Mari Pilkevaara nautti iltapalaa lastensa kanssa Sääksmäen seurakunnan kerhotilassa Valkeakoskella. Lapset olivat leiponeet pipareita vanhemman vapaaillassa.

Kuva 2: Sääksmäen seurakunnan ohjaajakoulutuksen käyneet nuoret aikovat osallistua vanhemman vapaailtoihin keväällä. Kasvatusalan toimialajohtaja Ulla-Mari Hutko miettii tulevia Reetta Rantasen, Salla Ollikan ja Ella Elorannan kanssa.

Lue myös:

LapsiArkki tukee yhden vanhemman perheitä – turvaverkot ja jaksaminen ovat parantuneet

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.


***

Edellinen artikkeliOulun piispa emeritus Rimpiläinen: Lähetyshiippakunta ei ole Tunnustuskirjojen vastainen
Seuraava artikkeliJerusalemissa löytyi muinainen kaupunginpäällikön sinetti – tukee Raamatun kuvausta kaupungista

Ei näytettäviä viestejä