Lapset haluaisivat alkoholimyynnille korkeamman ikärajan

Minkälaista olisi suomalainen alkoholilainsäädäntö, jos alakoulun kuudesluokkalaiset saisivat päättää?

Melko tiukkaa, ainakin mikäli valta annettaisiin Lauttasaaren ruotsinkielisen alakoulun kuudennen luokan oppilaille. He esittävät päihteiden myyntiin ja käyttöön merkittävästi enemmän rajoituksia.

Pian alakoulun päättävät oppilaat toivovat muun muassa alkoholimyynnin poistamista ruokakaupoista. Ikärajaksi myynnille koululaiset ehdottavat 20 tai jopa 25 vuotta.

Lisäksi lapset ihmettelevät, miksi terveydelle haitallisia aineita saa mainostaa.

Koululaiset toivovat myös, ettei ravintoloissa ja baareissa anniskeltaisi lainkaan enää puolen yön jälkeen. Liikenteessä tulisi lasten mukaan olla täysi nollatoleranssi, eivätkä päihteet heidän mielestään kuulu myöskään urheilutapahtumiin.

”Tietämättömyys on pahinta heitteillejättöä”

Alakoulun oppilaiden kannanotot koottiin osana ehkäisevän päihdetyön ånni-hanketta. Projektin tavoitteena on luoda kulttuurisensitiivinen ja osallisuutta edistävä ehkäisevän päihdetyön toimintamalli vanhempien ja ammattikasvattajien työn tueksi.

Osana hanketta kuudesluokkalaiset ovat toteuttaneet myös päihdekysymyksiä käsitteleviä lyhytelokuvia. Niissä Paraisten Malms skolan ja Koivuhaan koulun oppilaat haastavat aikuisia katsomaan päihteiden käyttöä lapsen silmin.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila korostaa, että lapsella on oikeus tietoon. Lapset tarvitsevat hänen mukaansa turvallisesti ja varhaisessa vaiheessa tietoa päihteistä.

– Lapset tarvitsevat suojelua. Tieto on suojaa ja suojelua, tietämättömyys usein pahinta heitteillejättöä. Eikä kyse ole yksisuuntaisuudesta, vaan vuorovaikutuksesta, dialogista, mahdollisuudesta kuulla ja tulla kuulluksi.

Ånni-hankkeen järjestävät Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Koulutus Elämään -säätiö, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Music Against Drugs ry, Raittiuden Ystävät ry, Suomen NMKY-liitto ja Suomen Vanhempainliitto. Hanke toteutetaan Raha-automaattiyhdistyksen tuella.

Kuva: Matti Karppinen

Edellinen artikkeliErityistyöalat uhattuna?
Seuraava artikkeliImaami Hajjar: Evoluutioteoria on vailla todisteita

Ei näytettäviä viestejä