Lapin yliopisto kerää aineistoa vanhoillislestadiolaisten taloudellisista verkostoista

Lapin yliopistossa tehdään tutkimusta vanhoillislestadiolaisuuden taloudellisista verkostoista. Aini Linjakummun tutkimusta varten kerätään parhaillaan aineistoa yleisöltä.

Linjakummun kiinnostuksen kohteena on vanhoillislestadiolaisten harjoittama liiketoiminta eri muodoissaan, muun muassa se, millaisia yrityksiä liikkeen jäsenillä on, millaisia verkostoja niihin liittyy sekä miten ne toimivat.

Tutkimuksessa on kiinnostuttu lisäksi siitä, millä tavoin kuuluminen vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen vaikuttaa taloudelliseen toimintaan? Millaista on olla työntekijänä liikkeeseen kuuluvassa yrityksessä? Millaisia ovat hyvän liiketoiminnan piirteet?

Tutkimuksessa tarkastellaan myös sitä, millaista on taloudellinen yhteistyö vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen kuuluvien yritysten tai yrittäjien kanssa.

Lue lisää tutkimuksesta Uskonto & politiikka -blogista

Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelman haastattelussa marraskuussa Keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen kertoi tehneensä kartoituksen vanhoillislestadiolaisten kansanedustajien äänikertymästä, rauhanyhdistyksen koosta ja lestadiolaisista liikemiehistä. Kyseinen yhdistelmä on Korhosen mukaan täysin tuntematon Suomen poliittisen historian tutkimuskohteena. Kyse on siitä, miten lestadiolaistaustaiset liikemiehet ja poliittinen valta yhdistyvät raamattuvyöhykkeellä ja liikkuuko kuviossa raha.

– Selvästi on näkyvissä, että meillä on voimakkaita lestadiolaisia liikemiehiä, jotka myös käyttävät poliittisia vallankanavia hyväkseen, Korhonen sanoi.

Kuva: SRK 2014

Lue myös:

Korhonen Horisontissa: Keskustan puheenjohtajaksi noustaan lestadiolaisten tuella.

Lapin yliopistossa tutkitaan lestadiolaisten verkostoja