Lähetysseuran uusi puheenjohtaja, piispa Simo Peura: Kokonaisvaltainen lähetystyö kaipaa määrittelyä

Suomen Lähetysseuran uudeksi puheenjohtajaksi tänään valittu Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura toivoo lähetysjärjestöihin ja kirkkoon keskustelua siitä, mitä tarkoittaa kaikkien rummuttama ”kokonaisvaltainen lähetyskäsitys”.

− Kaikki puhuvat kokonaisvaltaisesta lähetystyöstä, mutta mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa? Tämä kannattaisi kirjoittaa auki. Terävöittämisestä olisi hyötyä Lähetysseuran lisäksi muillekin lähetystyön toimijoille, piispa Simo Peura toteaa Kotimaalle valintansa jälkeen.

Hän toivoo avointa keskustelua kansainvälisen diakonian sekä kristillisen opetuksen ja julistuksen suhteesta. Painotetaanko jompaa kumpaa Peuran mielestä nyt liikaa toisen kustannuksella?

− Historian aikana tilanne on vaihdellut. Minulle Lähetysseuran matka Tansaniaan oli hyvin opettavainen. Siellä otetaan huomioon koko ihminen: hänen hengellinen, henkinen ja fyysinen hyvinvointinsa. Tämä on kirkon kasvun kannalta merkityksellistä.

Lähetysseurassa vallitsevat painotuserot eivät Peuran mielestä ole haitallisia.

− Erilaiset näkemykset eivät ole huono asia, ne synnyttävät keskustelua ja läpiajattelua, ja siitä syntyy yhteinen sanoitus ja näkemys.

”Lähetyskasvatusta ei ole koskaan liikaa”

Piispa painottaa myös yhteydenpitoa seurakuntien, Kirkon lähetystyön toimikunnan, lähetysjärjestöjen ja Kirkon Ulkomaanavun kesken.

Koronarajoitusten aikana syntynyt romahdus kolehtituotoissa ja talous laajemminkin on yksi Lähetysseuran hallituksen tulevien kokousten puheenaihe.

− Toivon tästäkin syystä, että jumalanpalveluselämä pääsisi palaamaan takaisin normaaliin.

Kauemmaksi tulevaisuuteen katsoessaan Peura pitää keskeisenä lähetyskasvatusta.

− Meidän täytyy tukea entistä enemmän seurakuntien lapsi- ja nuorisotyötä sekä heidän parissaan annettavaa lähetyskasvatusta. Lähetystyöntekijöiden vierailut kouluissa 1960- ja 70-luvuilla avasivat minulle näköaloja globaaliin maailmaan. Nyt on mietittävä, miten se tehdään tässä ajassa. Lähetyskasvatus rohkaisee ja innostaa nuoria miettimään, voisiko minun paikkani jossakin vaiheessa olla lähetystyössä.

Peura toivoo, että lähetysjärjestöt kehittäisivät lähetyskasvatusta yhdessä Kirkon lähetystoimikunnan kanssa. Peura on toiminut 16 vuotta toimikunnan puheenjohtajana.

− Lähetyskasvatusta ei ole koskaan liikaa.

Lähetysseuran puheenjohtaja valitaan kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Peura on ilmoittanut siirtyvänsä piispanvirasta eläkkeelle helmikuussa 2022. Jatkaako hän puheenjohtajana myös eläkkeellä ollessaan?

− Katsotaan, miten tämä sujuu. Todennäköisesti jatkan kauden loppuun. Eläkkeellä on entistä enemmän aikaa Lähetysseuran toiminnan kehittämiseen.

Lähetysseuran jäseniä ovat kaikki Suomen evankelis-luterilaiset seurakunnat. Sillä on työtä 30 maassa eri puolilla maailmaa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkon mediasäätiö jakoi 114 000 euroa avustuksia – suurin tuki piispa Jolkkosen käsikirjoittamalle dokumentille Paavo ja minä
Seuraava artikkeliKari Kanalasta olutseuran Vuoden vaahtopää – Intoilee podcastissa jalkapallosta

Ei näytettäviä viestejä