Lähetysseura evakuoi viisi työntekijäänsä Hongkongista koronaviruksen aiheuttaman epidemian takia

Suomen Lähetysseura on päättänyt evakuoida viisi työntekijäänsä Hongkongista koronavirusepidemian aiheuttaman hätätilan vuoksi. Kaksi työntekijää siirtyy Suomeen, yksi jatkaa työtään Yhdysvalloista ja kaksi Malesiasta käsin. Työntekijöistä neljä on suomalaisia ja yksi amerikkalainen.

Kaikki työntekijät perheineen ovat terveitä ja voivat hyvin. Hongkongiin palataan aikaisintaan 15. maaliskuuta tai sen jälkeen tilanteen salliessa, Lähetysseura toteaa tiedotteessaan.

– Lähetysseuran henkilöstön turvallisuus on luonnollisesti tärkeää. Lisäksi Hongkongiin julistetun hätätilan ja liikkumisrajoitteiden takia töiden tekeminen tehokkaasti paikan päällä kävi hankalaksi ja osin jopa mahdottomaksi, sanoo Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson tiedotteessa.

Taiwanissa olevat kaksi Lähetysseuran työntekijää jatkavat työtään alueella. Suomen Lähetysseuralla on työntekijöitä ja heidän perheenjäseniään alueella yhteensä viisitoista. Hongkongista käsin on tehty työtä laajalla Manner-Kiinaan ulottuvalla alueella.

Lähetysseuran työntekijät Hongkongissa tekivät töitä koronaviruksen takia kotoa käsin jo ennen evakuointipäätöstä, ja matkat muualle Kiinaan oli peruttu aiemmin tammikuussa.

– Yleinen tunnelma Hongkongissa on jännittynyt ja varautunut. Ihmiset pysyttelevät kotioloissa ja välttävät liikkumista kaupungilla, kertoo Jan-Eerik Leppänen, Suomen Lähetysseuran kiinalaisen alueen aluepäällikkö.

Hongkongissa koulut ja virastot ovat toistaiseksi kiinni. Hongkongin evankelisluterilainen kirkko on rajoittanut toimintaansa. Esimerkiksi teologisen seminaarin lähiopetus on keskeytetty.

Kuva: Upu Leppänen. Hongkong tammikuussa 2020.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.