Lähetyshiippakunta tarjoaa ohituskaistan pappeuteen

Lähetyshiippakunta ei vaadi papeiltaan teologian maisterin tutkintoa.

Hiippakunta vihkii helatorstaina 14. toukokuuta papiksi neljä miestä, jotka ovat opiskelleet Lähetyshiippakunnan yhteydessä toimivassa Suomen luterilaisessa pastoraali-insituutissa.

Hiippakuntadekaani Juhana Pohjola kertoo, että instituutin kaksivuotiseen koulutukseen kuuluu eksegetiikan, systemaattisen teologian, kirkkohistorian ja pastoraaliteologian opintoa sekä seurakuntaharjoittelu. Lisäksi opiskelijat suorittavat itsenäisiä opintoja teologisissa tiedekunnissa. Niissä he voivat opiskella esimerkiksi Raamatun alkukieliä.

Pastoraali-instituutin koulutus ei ole täysipäiväinen vaan sen voi suorittaa oman työn ohessa.

– Opinnot suoritetaan aikuiskoulutusmenetelmällä, yhdessä kulkien, oppien ja keskustellen, Pohjola kuvailee.

Kaikki hiippakunnassa papiksi vihittävät käyvät hiippakunnan oman ordinaatiokoulutuksen, mutta teologian maistereilta pastoraali-instituutin kahden vuoden lisäkoulutusta ei välttämättä vaadita.

– Olennaista on se, että papiksi vihittävällä on riittävät teologiset tiedot, valmiudet ja taidot. Tämä punnitaan jokaisen kohdalla erikseen. Muodollinen pätevyys on tärkeä asia, mutta käytännön osaaminen ja taidot ovat seurakunnan kannalta keskeisiä.

Epäluottamuslause yliopistoille?

Oman koulutusjärjestelmän luominen ei Pohjolan mukaan ole epäluottamuslause yliopistoteologiaa kohtaan.

– Tiedeyhteisöllä on tiedeyhteisön tehtävä. Kirkolla on tarve niin oman tunnustuksensa kuin seurakunnallisen elämän kannalta varustaa tulevia työntekijöitä. Tähän tarpeeseen yliopisto ei tietenkään vastaa.

Pohjola muistuttaa, että torstain jälkeen Lähetyshiippakunnan 42 papista seitsemällä on teologian tohtorin tutkinto ja lisäksi kolme valmistelee väitöskirjaansa. Hän on itsekin koulutukseltaan teologian tohtori.

– Pidämme arvossa korkeaa teologista osaamista. Yliopistoväylän lisäksi tarvitaan myös muita reittejä pappisvirkaan. Kirkon ja yliopiston monopoli on joka tapauksessa murtumassa kansainvälisten koulutusmahdollisuuksien seurauksena, Pohjola ennustaa.

Kuva: Minerva Seppälä

Lue myös:

Lähetyshiippakunta vihkii papiksi itse kouluttamiaan miehiä

Edellinen artikkeliPiispa Irja Askola: ”Kristinuskon arvoja pitää tulkita kirkon päätöksissä”
Seuraava artikkeliHe linjaavat kirkon tulevaisuutta

Ei näytettäviä viestejä