Lähetyshiippakunta menetti viimeisenkin luterilaisen vuokratilan

Vuodenvaihteen jälkeen Laitilan evankelisluterilainen seurakunta ei ole enää vuokrannut Laesaaren siunauskappelia Lähetyshiippakuntaan kuuluvalle Aamos-seurakunnalle. Nyt Lähetyshiippakunta tai Luther-säätiö eivät saa vuokrata Suomen evankelisluterilaisen kirkon tiloja esimerkiksi jumalanpalvelusten pitoa varten enää millään paikkakunnalla.

– Ekumeeniset yhteydet tuntuvat olevan paljon helpompia muihin suuntiin kuin kanssamme samaan tunnustukseen sitoutuneeseen evankelisluterilaiseen kirkkoon. Vuokraamme jumalanpalvelustiloja esimerkiksi ortodoksikirkolta ja adventtikirkoilta, kertoo Lähetyshiippakunnan hiippakuntadekaani Juhana Pohjola.

Pohjola toteaa Kotimaa24lle, että Jumalan valtakunnan työ ei ole koskaan tyssännyt seinien puutteeseen, mutta joillakin paikkakunnilla jumalanpalveluksia joudutaan järjestämään sekulaareissa tiloissa. Pohjola elää siinä toivossa, että tilojen vuokraus evankelisluterilaiselta kirkolta mahdollistuisi jälleen tulevaisuudessa.

– Uskon, että ekumeeninen kohteliaisuus ja hyvätapaisuus voittavat vielä joskus kirkollisen kiihkon tässä asiassa. En kuitenkaan osaa sanoa, kuinka pian tämä tapahtuu. En ymmärrä keneltä se olisi pois, jos pitäisimme jumalanpalveluksia noissa tiloissa silloin kuin ne muuten olisivat tyhjillään.

Laitilassa Aamos-seurakunnan väki remontoi entisen parturi- ja kenkäkauppakiinteistön Laitilan keskustasta jumalanpalveluksille sopivaksi tilaksi. Luther-kappeli vihittiin loppiaisena käyttöön Lähetyshiippakunnan piispan Risto Soramiehen johdolla.

Lähetyshiippakunnalla on kaikkiaan 28 seurakuntaa eri puolilla Suomea. Se saa varansa kannatusmaksuista, kolehdeista ja testamenttilahjoituksista. Lähetyshiippakunnalla on oma piispa ja omat papit. Se ei hyväksy lainkaan naispappeutta. Luthersäätiön papeista osa on menettänyt ja osa mahdollisesti menettämässä pappisoikeutensa evankelisluterilaisessa kirkossa.

Lähetyshiippakunnan seurakunnat ovat yhteisöllisiä henkilöseurakuntia, joiden jäsenyys ei määräydy asuinpaikan mukaan.

Vaikka Lähetyshiippakunta käytännössä jo muodostaa oman kirkon, se ei ole halunnut virallisesti irrottautua Suomen evankelisluterilaisesta kirkosta. Tämän vuoksi Lähetyshiippakunta ja sen merkittävin taustaorganisaatio Luther-säätiö on koettu Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa hankalalla tavalla skismaattiseksi.

Edellinen artikkeliVäkijoukko tunkeutui Lähetysseuran rakennuttamaan kouluun
Seuraava artikkeliKristillisille kansalaisjärjestöille hankerahaa ulkoministeriöltä

Ei näytettäviä viestejä