Lähetyshiippakunnan Soramieheltä rajua puhetta piispoista – "Pakanallinen käsitys avioliitosta"

Lähetyshiippakunnan piispa Risto Soramies lausuu tuoreessa kirjoituksessaan kovia arvioita Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispoista. Kirjoitus ilmestyi Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan julkaisussa Vuosikirja 2016.

Soramies viittaa kirkon avioliittokäsitykseen ja piispojen sitä koskevaan, viime elokuussa julkaistuun selontekoon. Soramiehen mukaan monet ehtivät iloita siitä, että piispainkokous päätyi pitämään kiinni nykyisestä vihkikaavasta.

"Iloon ei ole valitettavasti syytä. Uusi, pakanallinen käsitys avioliitosta peitettiin kauniitten sanojen ja muodollisuuksien taakse", Soramies kirjoittaa.

Hänen mukaansa piispojen selonteko merkitsee, että kirkossa pidetään pätevinä kaikkia uuden avioliittolain sallimia avioliittomuotoja. Toisaalta selonteon "mielettömyys" käy hänen mukaansa ilmi siitä, että papit saavat sen mukaan itse olla "minkälaisessa liitossa tahansa" mutta voivat silti vihkiä vain yhden miehen ja yhden naisen.

Soramiehen mukaan maailmassa on vain harvoja niin yksiselitteisiä asioita kuin se, että on olemassa miehiä ja naisia.

"Suomen eduskunnan päätös ns. tasa-arvoisesta avioliitosta on heijastusta aikamme ylimielisyydestä: olemme muka löytäneet fiksuudessamme jotain parempaa kuin ihmiskunnan vakavimmin otettava käytäntö ja vakaumus ovat olleet."

"Kuudes käsky on menettänyt Suomen kirkossa merkityksensä"

Soramies kirjoittaa, että kirkon avioliitto-opetuksen kaksi kulmakiveä ovat avioliiton asetussanat ja kuudes käsky. Hänen mukaansa kirkolla ei ole muuta mahdollisuutta kuin pitää kiinni Jumalan sanan ja luonnollisen, yleismaailmallisen käsityksen mukaisesta avioliitosta. Soramiehen mukaan kirkon kuuluu opettaa sen pyhyyttä ja varoittaa Jumalan rangaistuksesta kaikkia avioliiton rikkojia.

"Kun nyt piispat luopuvat Jumalan käskystä tässäkin asiassa, he eivät päätöksellään enää edusta kristinuskoa, vaan pakanuutta."

Soramiehen mielestä piispat tekivät virheen jo ottaessaan asian käsiteltäväkseen, "aivan kuin kristillinen avioliittokäsitys olisi heidän uudelleen harkittavissaan".

Lähetyshiippakunnan piispa kirjoittaa, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat pettäneet paimenvirkansa ja ajan henkeä seuratessaan hylänneet jumalanpelon. Soramiehen mukaan he johtavat laumaansa tietoisesti harhaan.

"Kuudes käsky on menettänyt Suomen kirkossa merkityksensä."

Kuva: Cristian Medel

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.