Lähetyshiippakunnan Pohjola kirkon sateenkaarivihkimisistä: "Tämä on eksytys ja luopumus"

Lähetyshiippakunnan hiippakuntadekaani Juhana Pohjola ruotii kovasanaisesti piispainkokouksen saamaa selvitystä samaa sukupuolta olevien vihkimisestä ja pappi Kai Sadinmaan viime viikolla Helsingin tuomiokapitulilta saamaa vakavaa moitetta. Hän käsitteli asiaa Lähetyshiippakunnan blogissa.

Pohjola pitää evankelis-luterilaisen kirkon toimia kestämättöminä.

– Olen vakuuttunut, että tämä kehitys on eksytys, luopumus ja koettelemus.

Hän painottaa, ettei hänellä ole asiassa "varsinaista puheoikeutta", sillä hän erosi kirkosta sen jälkeen, kun hän menetti pappisoikeutensa.

– Kirjoitan, koska kun yksi jäsen alkaa amputoida itseään, kipu tuntuu koko Kristus-ruumiissa, Pohjola toteaa.

– Kristillinen kirkko ei voi kuitenkaan koskaan hyväksyä perustavaa muutosta ihmis- ja avioliittokäsityksessä, luonnollisen lain asemassa, synnissä ja armossa sekä Raamatun arvovallassa. Vaikka kuinka kauniisti haluasi sanoa, tuli ja vesi eivät voi elää rauhallista rinnakkaiseloa.

Hän pohtii, kuinka kirkon konservatiivit reagoivat tapahtumiin.

– Ehkä jotain tällaista: Päätöstä pidetään jälleen yhtenä luopumuksen askeleena. Sitä kritisoidaan kovasti, mutta sitten muistutetaan toisesta puolesta. Kirkolliskokous ei ole homoliittoja vielä hyväksynyt. Vielä Tunnustuskirjat ja kirkkokäsikirja ovat kirkossa voimassa. Kaikki hiippakunnat eivät ole tehneet samaa linjausta. Meidän kotiseurakunnassammekaan ei päätöksestä pidetty. Meidän ääntämme tarvitaan kirkon kaikilla tasoilla varsinkin, kun oikea avioliitto-opetus käy harvinaisemmaksi. Ovet ovat vielä meille ja evankeliumille auki.

Hänestä evankelis-luterilaisen kirkon tilanteessa kyseessä on "sama temppu kuin naispappeuden toteuttamisessa".

– Tarvittavat teologiset perusteet näyttävän löytyvän, kun toistetaan riittävästi niiden olemassaoloa, hän kirjoittaa.

Kuva: Tomas Garaisi