Yhdys­valloissa Jumalaan uskovien osuus vajosi alemmas kuin koskaan, vastaava kysely toteutettu jo vuonna 1944

Kuva: Olli Seppälä

Yhdysvaltalaisista 81 prosenttia uskoo Jumalaan, osoittaa Gallup-tutkimusyhtiön tuore kysely. Luku on matalampi kuin koskaan. Vastaava kysely on toteutettu kuusi kertaa vuosina 1944–1967 ja niin ikään kuusi kertaa vuosina 2011–2022.

Gallupin kyselystä raportoi muun muassa Religion News Service.

Toisen maailmansodan jälkeen yhdysvaltalaisista aikuisista peräti 98 prosenttia ilmoitti useana kyselyvuonna uskovansa Jumalaan. Tänä vuonna tehdyssä kyselyssä 81 prosenttia amerikkalaisista vastasi samoin. Pudotusta edelliseen, vuonna 2017 tehtyyn kyselyyn oli kuusi prosenttiyksikköä.

Amerikkalaisten usko Jumalaan on edelleen vankkaa verrattuna eurooppalaisiin. Tutkimuskeskus Pew Research Centerin kyselyssä vuonna 2018 eurooppalaisista 26 prosenttia sanoi uskovansa Raamatun Jumalaan. Lisäksi 36 prosenttia kertoi uskovansa korkeampaan voimaan.

Eniten jumalausko on Gallupin mukaan laskenut nuorten amerikkalaisten parissa. 18–29-vuotiaista Jumalaan sanoi uskovansa vain 68 prosenttia siinä missä yli 65-vuotiaista osuus oli 87 prosenttia. Avioliitto, naissukupuoli ja poliittinen konservatiivisuus lisäsivät Jumalaan uskomisen todennäköisyyttä.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Kysely: Yhdysvalloissa Jumalaan uskovien osuus vajosi alemmas kuin koskaan, vastaava kysely toteutettu jo vuonna 1944