Kysely: Suomalaisten hyvän­tekeväisyyteen antama tuki kasvoi – auttamis­halu kohdistuu erityisesti Ukrainaan

Erityisesti halu auttaa ukrainalaisia on avannut suomalaisten kukkarot. Kuva: Olli Seppälä

Yksityishenkilöiden hyväntekeväisyyteen antama tuki on kasvanut merkittävästi. Auttamishalu on kohdistunut erityisesti Ukrainan sodasta kärsivien auttamiseen ja humanitaariseen apuun, selviää Vastuullinen Lahjoittaminen VaLa ry:n teettämästä kyselytutkimuksesta.

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten suhtautumista lahjoittamiseen, ja tuloksia verrattiin koronapandemian alussa, huhtikuussa 2020, toteutettuun lahjoittajakyselyyn. Uusimpaan kyselyyn vastasi tuhat suomalaista tämän vuoden huhtikuussa.

Selvityksessä vastaajilta kysyttiin heidän osallistumisestaan hyväntekeväisyyteen kahden viime kuukauden aikana. Vastaajista 43 prosenttia ilmoitti lahjoittaneensa rahaa järjestöille, mikä on huomattavasti enemmän kuin kaksi vuotta sitten, jolloin osuus oli 23 prosenttia.

Puolet vastaajista ilmoitti antaneensa kuluneiden kahden kuukauden aikana rahallista tai muuta tukea Ukrainan sodasta kärsiville ja 41 prosenttia humanitaariseen apuun sekä katastrofiapuun.

– Kaiken lahjoittamisen ensimmäinen askel on tietoisuus tarpeesta. Ihmiset ovat lähtökohtaisesti myötätuntoisia ja halukkaita auttamaan, mutta tarvitsemme muistutuksia siitä, että apuamme tarvitaan. Ukrainan sodan yhteydessä tarve avulle on todella tullut kaikkien tietoisuuteen monista kanavista, ja suomalaiset ovatkin poikkeuksellisella tavalla lähteneet toimimaan auttaakseen hädässä olevia, kaupunkiteologian professori Henrietta Grönlund ja kirkkososiologian professori Anne Birgitta Pessi Helsingin yliopistosta kommentoivat VaLa:n tiedotteessa.

Säännöllisesti rahaa lahjoittavien määrä pysyi näinä kahtena tutkimusajankohtana samana (21 prosenttia), kun taas satunnaisesti lahjoittavien osuus kasvoi 30 prosentista 38 prosenttiin. Erityisesti satunnaisesti lahjoittavat ilmoittivat kohdistaneensa avun Ukrainan sodasta kärsiville (56 prosenttia). Samalla muut lahjoituskohteet menettivät suomalaisten kiinnostusta.

Niiden vastaajien osuus, jotka eivät olleet millään tavalla osallistuneet hyväntekeväisyyteen, väheni 47 prosentista 35 prosenttiin. Vapaaehtoistyöhön osallistuminen (10 prosenttia) säilyi aiemmalla tasollaan.

Lue myös:

Kysely: Suomalaiset lahjoittavat ahkerasti, ja yhä useampi tekee niin säännöllisesti

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kysely: Suomalaisten hyväntekeväisyyteen antama tuki kasvoi – auttamishalu kohdistuu erityisesti Ukrainaan