Kysely: Seura­kunnissa esiintyy häirintää, ja pappien työ­vuoroja järjestellään edelleen suku­puolen mukaan

Lähes joka kymmenes kirkon työntekijä oli kokenut sanallista tai fyysistä häirintää sekä työyhteisön sisältä että sen ulkopuolelta, selviää alkuvuodesta 2022 tehdystä kyselystä, jonka toteutti Kirkon tutkimus ja koulutus. Työntekijöistä seitsemän prosenttia ja luottamushenkilöistä kolme prosenttia kertoi kokemansa häirinnän jatkuvan edelleen.

Seurakuntien työntekijöille ja luottamushenkilöille suunnatulla kyselyllä kerättiin tietoa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteesta Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa. Kyselyyn vastasi 240 henkilöä.

Kyselyyn vastanneista seurakuntien työntekijöistä yli 17 prosenttia kertoi jonkun esittäneen sukupuoleen tai seksuaalisuuteen liittyviä ikäviä huomautuksia tai loukkauksia nykyisessä työpaikassaan. Luottamushenkilöistä alle kymmenesosa oli kokenut vastaavaa häirintää nykyisessä luottamustehtävässään. Fyysistä lähentelyä oli kokenut kymmenesosa työntekijöistä ja muutama prosentti luottamushenkilöistä.

Osuudet olivat kyselyssä selkeästi suurempia kuin esimerkiksi Kirkon alan työalabarometrissa vuonna 2011, jolloin kuusi prosenttia vastaajista kertoi työpaikalla esiintyvän seksuaalista häirintää.

– Vaikka vuosien 2011 ja 2022 kyselyaineistot eivät ole suoraan vertailtavissa, häirintää kokeneiden huomattava osuus kuitenkin kertoo, että koetusta häirinnästä puhutaan enemmän ja työyhteisöissä on aiempaa selkeämmät rajat sille, mikä on häirintää ja mitä ei kuulu suvaita, sanoo Kirkon tutkimus ja koulutus -yksikön vs. johtaja Veli-Matti Salminen Kirkon viestinnän tiedotteessa.

Seurakunnissa esiintyy yhä opetusta, jonka mukaan nainen ei voi toimia pappina

Lähes 17 prosenttia työntekijöistä ja jopa kolmannes luottamushenkilöistä kertoi keskustelun pappien sukupuolesta ja viranhoidosta olevan seurakunnassa edelleen ajankohtaista. Tämä tulee esiin esimerkiksi siten, että seurakunnan jäsen ei halua osallistua naispuolisen papin toimittamaan jumalanpalvelukseen. Noin neljäsosalla vastaajista oli kokemuksia tästä.

Vastaajista vajaa viidennes kertoi seurakuntaan tulevan vierailijan toivoneen pappien työvuorojen järjestelyjä jumalanpalveluksissa sukupuolen perusteella. Seitsemän prosenttia työntekijöistä ja kahdeksan prosenttia luottamushenkilöistä kertoi, että seurakunnassa on tehty jumalanpalveluksia koskevia työvuorojärjestelyjä sukupuolen perusteella. Seurakunnissa esiintyy myös opetusta, jonka mukaan nainen ei voi toimia pappina.

– Seurakunnissa tehtävät työvuorojärjestelyt sukupuolen perusteella ovat sääntöjen perusteella syrjintää eikä niiden olemassaoloa voi laillisesti perustella, Veli-Matti Salminen sanoo.

Arkkipiispa pitää tuloksia huolestuttavina

Seurakuntien työntekijät kertoivat kokeneensa eriarvoisuutta erityisesti sukupuolen, ammatti- tai henkilöstöryhmänsä sekä ikänsä perusteella. Luottamushenkilöillä eriarvoisuuden kokemukset perustuivat erityisesti uskonnolliseen vakaumukseen, sukupuoleen tai ikään.

Työntekijöiden kokema sukupuoleen perustuva syrjintä oli tässä kyselyssä merkittävämmässä asemassa kuin Kirkon alan työalabarometreissä vuosina 2005–2011. Tuolloin työntekijäryhmiin kohdistuva syrjintä oli yleisempää kuin eri sukupuoliin kohdistuva.

Sukupuolen koettiin aiheuttavan eriarvoisuutta erityisesti työuralla etenemisessä, palkkauksessa ja muissa eduissa.

Kolmasosa vastaajista ajatteli, että henkilöstöryhmien välisessä tasa-arvossa olisi kirkossa paljon kehitettävää. Etnisessä tasa-arvossa näki paljon kehitettävää noin kuudesosa vastaajista, sukupuolten tasa-arvossa ja ikätasa-arvossa reilu kymmenesosa kummassakin.

Arkkipiispa Tapio Luoma pitää tutkimuksen tuloksia huolestuttavina.

– Emme ole onnistuneet kitkemään rakenteellista syrjintää kirkostamme. Vastuu kuuluu meille kirkon johtajille, Luoma sanoo tiedotteessa.

Arkkipiispan mukaan on tärkeä vahvistaa syrjintää ehkäiseviä rakenteita ja osaamista kirkossa.

– Jo olemassa oleviin välineisiin kuten häirintäyhdyshenkilöverkostoon ja yhdenvertaisuussuunnitteluun tulee panostaa. Tasa-arvoa edistävät ja syrjinnältä suojaavat käytännöt pitää saada kaikkialla ajantasaisiksi ja yhdenmukaisiksi. On näytettävä, että olemme tosissamme.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kysely: Seurakunnissa esiintyy häirintää, ja pappien työvuoroja järjestellään edelleen sukupuolen mukaan

Edellinen artikkeliMatti Salomäki ensi kertaa vieraana Kotimaan ja Radio Dein Piispan kysely­tunnilla
Seuraava artikkeliTavoitteena sukupuoli­neutraalit virka­puvut papeille – piispain­kokous lähetti aloitteen eteenpäin

Ei näytettäviä viestejä