Kynttilät haudoilla ja muisto­paikoilla kuuluvat pyhäin­päivään, joka on myös suosittu kirkko­pyhä

Lauantaina 6.11. vietettävä pyhäinpäivä on kristillinen juhlapyhä, joka muistuttaa jälleennäkemisen toivosta. Pyhäinpäivän perinteeseen kuuluu haudoilla käynti ja kynttilöiden sytyttäminen.

Katolisessa kirkossa pyhäinpäivä on aina 1.11., mutta luterilaisessa Suomessa päivä vaihtelee lauantaina välillä 30.10.–6.11. Pyhäinpäivää kutsuttiin ennen pyhäinmiestenpäiväksi.

Pyhäinpäivä on viidenneksi suosituin kirkossakäyntipäivä – vuoden 2019 tilaston mukaan miltei yhtä suosittu kuin joulupäivä. Pyhäinpäivänä kirkoissa luetaan monin paikoin vuoden aikana kuolleiden nimet ja sytytetään heille kynttilät.

Lue pyhäinpäivän saarnoja Digipostillasta. Saarnoja löytyy 51.

Katso verkosta pyhäinpäivän kirkkotilaisuuksia: Jumalapalvelusverkossa.fi.

Päivystäjiä ja lohtupannareita

Seurakunnat järjestävät pyhäinpäivän jumalanpalveluksia, hartaushetkiä ja iltakirkkoja eri puolilla Suomea. Näin myös Kouvolassa, missä seurakuntien työntekijöitä ja vapaaehtoisia jalkautuu hautausmaille. Heidät tunnistaa vihreästä tai violetista kirkon liivistä.

Päivystyksen idea on olla läsnä hautausmailla silloin, kun haudoilla vieraillaan vilkkaasti, todetaan Kouvolan seurakuntien tiedotteessa.

– En ole ennen päivystänyt hautausmaalla, mutta kävellessäni hautausmaalla olen kohdannut ihmisiä. Keskustelut ovat usein liittyneet suruun ja hautausmaamuistoihin. Hautausmaa vie ajatukset menneisiin rakkaisiin, sanoo Anjalankosken seurakunnan diakoni Marjo Ihalainen, joka päivystää pyhäinpäivänä kaksi tuntia Hirvelän hautausmaalla.

Vantaalla Tikkurilan seurakunta tarjoaa lämmintä mehua Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalla vieraileville omaisille pyhäinpäivänä kello 16–18. Paikalla on mahdollisuus keskustella myös seurakunnan diakoniatyöntekijän kanssa.

Jyväskylän seurakunta puolestaan järjestää Mäntykankaan hautausmaalla lasten oman pyhäinpäivätapahtuman, jossa pienet voivat vanhemman tai muun läheisen aikuisen kanssa kulkea enkelin seikkailuradalla tai siunauspolulla, valokuvata enkeleitä tai piirtää enkelikuvan kaipaamalleen ihmiselle. Tarjolla on mehua, lohtulättyjä ja -pannaria.

– Haluamme, että myös lapsilla on lupa liittyä omalla tavallaan pyhäinpäivän kauniiseen perinteeseen ja pohtia samalla elämän suuria, kipeitäkin kysymyksiä yhdessä aikuisten kanssa, sanoo tapahtumaa järjestävä Huhtasuon alueseurakunnan seurakuntapastori Annemari Siistonen.

Lue myös:

Kommentti: Tänä vuonna juhlat eivät voi sekoittua – Halloween on 31.10. ja pyhäinpäivä 6.11.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kynttilät haudoilla ja muistopaikoilla kuuluvat pyhäinpäivään, joka on myös suosittu kirkkopyhä

Edellinen artikkeliOletko tuntenut kuolleen läheisen läsnäolon? – Kokemukset ovat yleisiä, konkreettisia ja pääosin myönteisiä, kirjoittaa tutkija
Seuraava artikkeliKirkollis­kokouksen edustaja-aloitteessa kaivataan evankeliointia takaisin seura­kuntien toimintaan

Ei näytettäviä viestejä