Kuopion keskustan seura­kunnat suunnittelevat liitosta yhden vastustuksesta huolimatta

André Schützin suunnittelema Kuopion Alavan kirkko on valmistunut vuonna 1968 ja se edustaa 1960-luvun modernismia. Kuva: Kuopion seurakunnat

Kuopion tuomiokapitulille on jätetty aloite kolmen seurakunnan mallista Kuopion seurakuntayhtymän alueella. Tällä hetkellä seurakuntayhtymään kuuluu kuusi seurakuntaa.

Aloitteessa Kuopion keskusta-alueella sijaitsevat Puijon, Männistön ja Alavan seurakunnat liitettäisiin Kuopion tuomiokirkkoseurakuntaan, kun taas Kallaveden ja Järvi-Kuopion seurakunnat säilyisivät entisellään. Aloitteen liitoksesta ovat tehneet Kuopion tuomiokirkkoseurakunta, Puijo ja Männistö yhdessä vastoin Alavan seurakunnan tahtoa.

– Kuopiossa kasvu keskittyy Alavan alueelle. Meillä on 14 000 jäsentä. Olemme iso seurakunta, tulevaisuudessa vähän isompi. Taloudellisetkaan syyt eivät puolla liittymistä, Alavan kirkkoherra Hannu Koskelainen puolustaa seurakuntaansa.

Hän ei näe liitoksen tuovan yhtymälle säästöä muuten kuin isossa yksikössä tapahtuvan eläköitymisen kautta.

Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Ilpo Rannankari kertoo, että rakenneuudistuksessa on pyritty miettimään koko seurakuntayhtymän tulevaisuuden kannalta järkevää rakennetta.

Puijon ja Männistön seurakunnissa jäsenmäärät ovat laskeneet, ja taloudellisten resurssien jatkuva pieneneminen on uhka perustoiminnalle. Tuomiokirkkoseurakunta ja Alava puolestaan voivat hyvin.

– Seurakuntien yhdistäminen yhdeksi loisi edellytykset palvella tasapuolisesti koko keskustan alueen väestöä, Rannankari toteaa.

Rannankarin mukaan isomman yksikön on helpompi reagoida ja sopeuttaa toimintaansa muutoksiin.

Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulin lakimiesasessori Riikka Ryökäs toteaa, ettei voi antaa arviota seurakuntaliitoksen käsittelyn aikataulusta kapitulissa. Seuraavat istunnot ovat 20.5. ja 10.6.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kuopion keskustan seurakunnat suunnittelevat liitosta yhden vastustuksesta huolimatta