"Kuin olisi ollut vankeudessa" – Nyt pääsee taas messuun

Säveltäjä Kari Tikka käy vaimonsa Eeva Tikan kanssa joka sunnuntai kirkossa. Yleensä heidän askeleensa vievät Helsingissä Temppeliaukion kirkkoon, jonka lähellä he myös asuvat.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa sai alkaa viettää seurakunnalle avoimia jumalanpalveluksia jälleen tällä viikolla. Suurimmassa osassa seurakuntia messuun tultiin ensimmäisen kerran tänään sunnuntaina 7.6.

Kari ja Eeva Tikka olivat paikalla Temppeliaukion kirkossa poikansa Petrin ja tämän vaimon Katien kanssa. Kirkkosalissa oli heidän lisäkseen kolmisenkymmentä muuta messuvierasta eli reilusti vähemmän kuin sunnuntaisin yleensä.

– Pahalta tämä messuton aika tuntui, kuin olisi ollut vankeudessa. Tulimme heti, kun oli mahdollista tulla taas, Kari Tikka sanoo.

– Olen myös hieman pettynyt kirkkooni, sillä ehtoollinen on minulle tärkeä, ja sen olisi voinut jakaa järjestämällä pienimuotoisia ehtoollisia, joihin olisi voinut vaikka ilmoittautua etukäteen. Toisaalta helppohan se minun sivusta on arvostella.

Eeva Tikka korostaa elävän messutilanteen yhteisöllisyyttä.

– On tärkeää kohdata kasvokkain niin messun toimittajien kuin seurakuntalaisten kanssa. Toki rukous ja striimauskin kantavat seurakuntayhteyttä, mutta silti on tärkeää nähdä hymy ihmisen kasvoilla.

Temppeliaukion kirkkoon mahtuu normaalisti 750 ihmistä, nyt turvavälit huomioiden noin 130. Joka toinen penkkirivi oli poissa käytöstä, ja virsikirjat oli jaettu penkkeihin sopivin välein. Myös lehteri oli poissa käytöstä.

Ehtoollista vietettiin turvavälein. Virsikirjan välissä oli ohje siitä, miten ehtoollisella toimitaan ja miten leipä ja viini otetaan vastaan. Käsidesiäkin oli tarjolla.

Kuvat: Olli Seppälä

Lue lisää tunnelmia messujen aloittamisesta seurakunnissa 12.6. ilmestyvästä Kotimaa-lehdestä.