Krp-tutkinta liikaa – hiippakuntasihteeri ei enää puhu lestadiolaisseuroissa

Rauhanyhdistys

Oulun hiippakunnan kasvatuksen hiippakuntasihteeri Pekka Asikainen on jättänyt puhujan tehtävät vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä. Hän on ilmoittanut asiasta Kiimingin rauhanyhdistyksessä pitämässään puheenvuorossa 17.4.

- En ole käytettävissä puhujan tehtäviin. Hoitamani kirkollisen viran keskiössä ovat lapset, nuoret ja perheet ja heidän kokonaisvaltainen hyvinvointinsa. En voi toimia seurapuhujana liikkeessä, jonka piirissä tapahtunutta toimintaa tutkii keskusrikospoliisi, Pekka Asikainen sanoo Kotimaa24:lle.

Asikainen kertoo todenneensa Kiimingissä myös, ettei hän ole ollut vakuuttunut siitä, miten vanhoillislestadiolaisen liikkeen johto on puuttunut hyväksikäyttötapauksiin. Hän tulkitsee, että lastensuojelun asiantuntijoita olisi pyritty vaientamaan ja heistä olisi puhuttu pahaa sekä että keskustelua ei käydä. Asikainen ei kuitenkaan halua yksilöidä henkilöitä puolelta tai toiselta.

- Kysymykseni on, vallitseeko tässä liikkeessä pelko. Keskustelukulttuuri puuttuu täysin. Kun halutaan jostakin asiasta keskustella, leimataan ihmiset, jotka ottavat asioita esille. Liikkuu huhuja ja aivan perättömiä juoruja. Tätä kulttuuria minä vähän ihmettelen, Asikainen sanoo.

Vanhoillislestadiolaisissa piireissä tapahtuneita hyväksikäyttötapauksia selvittelevä tutkija Johanna Hurtig ei halua jatkaa keskustelua Asikaisen esiin nostamista painostusväitteistä. Hurtig viittaa Helsingin Sanomille 17.4. antamaansa lausuntoon, jossa häneltä kysyttiin, onko SRK:n johto painostanut häntä: ”En sanoisi kohteluani painostamiseksi, koska painostaminen on aktiivista. Sen sijaan olen kokenut tulleeni ohitetuksi."

Asikainen pelkää liikkeen kapseloitumista

Pekka Asikainen, katsotteko, että SRK:n johdon pitäisi erota?

- Minulla on nolla ääntä asiassa. Hiippakuntasihteerinä en ota tuohon kantaa. Eiköhän siinä ole avaimet SRK:n vuosikokouksella. Minulla ei ole minkäänlaista tarvetta vaikuttaa asiaan.

Onko vanhoillislestadiolainen liike käymässä läpi jonkinlaista murrosvaihetta?

- Toivon, että todellinen avautuminen tapahtuisi. Tällä hetkellä oma kysymykseni on, onko liike suistumassa entistä umpioituneempaan tilaan ja kapseloitumassa omaksi erilliseksi saarekkeeksi, jolla ei ole todellisen elämän kanssa mitään tekemistä. Nyt vaan pitäisi malttaa istahtaa alas liikkeen piirissä ja lähteä kyselemään mielipidettä asioista maan hiljaisilta eli niiltä aidoilta kristityiltä, jotka on unohdettu jo pitkään.

Hänninen vastaa: Vaientamista ei ole tiedossa

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen pääsihteeri Tuomas Hänninen sanoo, ettei hän ole pääsihteerinä toimiessaan ollut tilanteissa, jossa SRK:n johto olisi yrittänyt vaientaa, peitellä tai salata lastensuojelun asiantuntijoita tai heidän tietojaan. Hänen tiedossaan ei myöskään ole, että joku SRK:n johdosta tai hallinnosta olisi levittänyt pahaa puhetta.

Hän kuitenkin sanoo, että johto yllättyi siitä, että hyväksikäyttötapauksia on ilmennyt niin paljon. Hänninen toteaa liikkeen olevan Hurtigilta saamiensa lukujen varassa.

- Toinen asia on se, mikä on myönnettykin, että ei ole osattu toimia niin kuin olisi pitänyt toimia siinä vaiheessa, kun asia tuli kokonaisuutena meille tiedoksi. Asia lähti paljastumaan koko laajuudessaan 2010 alkuvuodesta, Hänninen sanoo.

Hännisen mukaan SRK:n johdolla ei ole myöskään mitään tarvetta kontrolloida käynnissä olevaa keskustelua. Hän ihmettelee, mistä tällainen käsitys on syntynyt.

- Minä en ainakaan henkilökohtaisesti halua kontrolloida enkä estää keskustelua. Toive on ollut, että näistä voisi keskustella kasvotusten, kun on niin isoista asioista kysymys, hän sanoo.

Krp:llä esitutkinta käynnissä

Keskusrikospoliisi on käynnistänyt esitutkinnan muutamasta vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen piirissä ilmenneestä hyväksikäyttötapauksesta. KRP:n mukaan esitutkintaan päätyneistä tapauksista on ilmoitettu poliisille kuluvan kevään aikana.

Poliisi on kevään aikana kartoittanut liikkeen piirissä tapahtunutta lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Kartoitus on perustunut poliisin tietojärjestelmiin kirjattuihin tietoihin epäillyistä hyväksikäyttörikoksista, poliisilaitoksille lähetettyyn kyselyyn sekä yhteistyöhön Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen SRK:n ja tutkija Johanna Hurtigin kanssa.

Lisäksi Oulun poliisille on tehty tutkintapyyntö vanhoillislestadiolaista herätysliikettä johtavan Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen (SRK) toiminnasta.

Joensuulainen yksityishenkilö on pyytänyt poliisia muun muassa tutkimaan, ovatko SRK:n puheenjohtaja ja edellinen pääsihteeri syyllistyneet rikokseen yllyttämiseen tai muuhun lainvastaisuuteen. Tässä kyse on tarkemmin siitä, millaiset kannat SRK:lla on ollut rippisalaisuuteen ja ripin yhteydessä paljastuviin rikoksiin.

Lue myös: Pappi menetti puheoikeutensa vanhoillislestadiolaisten seuroissa

Pääsihteeri: Vanhoillislestadiolainen liike on avautunut sisään- ja ulospäin

(Jutun kuva ei ole Kiimingistä)