Kotimaanapu käynnistää keräyksen turvapaikanhakijoiden auttamiseksi

Kotimaanapu käynnistää keräyksen Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden auttamiseksi.

– Keräyksen taustalla on kaikkien yhteinen hätä näiden ihmisten hyvinvoinnista. Ihmiset tarvitsevat apua pitkin matkaa, lähtömaassa, matkalla ja perillä. Haluamme kaikin mahdollisin keinoin osoittaa vieraanvaraisuutta, kertoo Kirkkopalvelujen keräysjohtaja Tapio Pajunen.

Keräyksen tuotto tullaan osoittamaan vastaanottokeskuksiin räätälöidysti. Käyttötarpeita on selvitetty yhdessä kirkkohallituksen ja viranomaisten kanssa.

– Oleellisia ovat ne yksilölliset tarpeet, joita ei lakiin perustuvilla etuuksilla voida kattaa. Näitä aukkoja on todella paljon, Pajunen sanoo.

Toisaalta pyritään kattamaan myös niitä yksilöllisiä tarpeita, joita eri järjestöjen ja seurakuntien organisoimat vaate- ja käyttötavarakeräykset eivät kata.

Keräykseen voi osallistua Kotimaanavun verkkosivuilla, puhelimitse ja tekstiviestitse. Lahjoitusmahdollisuus tulee sivuille tämän päivän kuluessa. Seurakunnat voivat halutessaan järjestää myös lipaskeräyksiä. Kampanja jatkuu lokakuun puoliväliin.

Parhaillaan suunnitellaan myös Suurella sydämellä -vapaaehtoisverkoston valjastamista turvapaikanhakijoiden auttamiseksi.

– Verkoston aluekoordinaattorit pohtivat parhaillaan niitä toimenpiteitä, joilla verkosto voi auttaa turvapaikanhakijoita omilla alueillaan, Pajunen kertoo.

Yksi mahdollisuus on esimerkiksi se, että verkosto selvittää yhteistyössä vastaanottokeskusten kanssa yksilöllisiä tavaratarpeita, joihin etsitään lahjoittaja Suurella sydämellä -palvelun kotisivujen kautta.

– Tavarakeräysten yksi ongelma on se, että tulee paljon hyvää, mutta vastaanottokeskuksille tarpeetonta tavaraa. Vapaaehtoistyo.fi-sivustolla voimme ilmoittaa yksilöidysti, että esimerkiksi Imatralla tarvitaan nyt 5-7-vuotiaan tytön vaatteita tai kolme miesten polkupyörää.

Pohdittavana on myös se, voitaisiinko turvapaikanhakijoille tarjota vapaaehtoistehtäviä palvelun kautta.

– Niin voisimme tarjota sisältöä tähän elämänvaiheeseen, joka voi venyä pitkäksikin.

Kirkkopalvelut on Kotimaa24:ä julkaisevan Kotimaa Oy:n suurin omistaja.

Edellinen artikkeli”Kirkkolaki ei tunne tuomiokapitulin ohjaustoimivaltaa kirkollisten toimitusten suhteen”
Seuraava artikkeliPiispa Jolkkoselta vetoomus kirkkoherroille pakolaisten auttamiseksi

Ei näytettäviä viestejä