Kotimaan uskonto­journalismi­palkinnon saa Kaisa Raittila – perusteluina tinkimätön työ ja tuore kirja

Kaisa Raittila sai Kotimaan uskontojournalismipalkinnon 2020. Kuva: Olli Seppälä

Kotimaa-säätiön jakaman Kotimaan uskontojournalismipalkinnon saa toimittaja, kirjailija ja kirkollinen vaikuttaja, helsinkiläinen Kaisa Raittila (s. 1960).

Perusteluissa todetaan, että palkinto annetaan Raittilalle osin tunnustuksena pitkästä ja tinkimättömästä työstä, jota hän on tehnyt kirjoittamalla sorrettujen ryhmien ja avaramman kirkon puolesta, mutta myös tuoreesta kirjasta Yhteyden rakentajat (Kirjapaja), jossa kuvataan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman kehitystä Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa.

Haastatteluihin pohjautuvaa kirjaa pidetään palkinnon perusteluissa ajankohtaisena ja kirkkohistoriallisesti arvokkaana kokemusten ja tapahtumien tallennuksena. Lisäksi Raittilan kirjoittajanotetta luonnehditaan journalistiseksi.

– Tieto palkinnosta teki minut onnelliseksi, vaikka olin samalla hämmästynyt, sillä olen kirjoittajana tehnyt paljon muutakin kuin vain toimittajan töitä, Kaisa Raittila sanoo.

– Kutsun itseäni toimittajaksi tai kirjailijaksi sen mukaan, mitä kulloinkin on työn alla.

Raittila työskentelee freelancerina ja on toimittajana pääosin kirjoittanut kirkollisiin lehtiin.

Vähemmistöjen puolesta

Kaisa Raittila on kirjoittanut juuri ilmestyneen Yhteyden rakentajat -kirjansa yli 50 haastattelun pohjalta. Kirjasta piirtyy kuva paitsi Yhteys-liikkeestä myös kirkon suhtautumisesta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Raittila itse kutsuu kirjaa kollektiiviseksi muistelmateokseksi. Kirjasta voi lukea lisää Kotimaan jutusta täältä.

– Ryhdyin pitkän miettimisen jälkeen työhön, koska suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin on kirkon suurin oman elinaikani kysymys. Tarkoituksellisesti yksipuolisena kirja on haastateltujeni näköinen.

Kaisa Raittila on vuosien mittaan tullut tunnetuksi myös Etelä-Aasian kastittomien eli dalitien puolestapuhujana. 11.12. ilmestyvässä Kotimaassa on Raittilan kirjoittama omakohtainen artikkeli daliteista.

Uskontojournalismin tila

Kaisa Raittilan mielestä uskontojournalismi ei Suomessa ole kovin hyvällä tolalla.

– Se on paljolti kirkollisten toimijoiden varassa. Olisi hyvä, jos edes suurimpien medioiden palveluksessa olisi uskontojournalisteja, jotka tuntisivat, eivät vain luterilaista kirkkoa, vaan uskontoja laajemminkin.

Raittilan mukaan elämme uskontojen nousun aikaa.

– Ihmiset voisivat olla kiinnostuneita myös kristinuskosta, jossa siitä kerrottaisiin mediassa tavalla, jonka he kokevat itselleen merkitykselliseksi. On sääli, että vain kirkon ihmiset kirjoittavat kirkosta. Tekisi hyvää saada myös ulkopuolista näkökulmaa.

Säätiö palkinnon takana

Uskontojournalismipalkintoa jakavan Kotimaa-säätiön tavoitteena on sääntöjen mukaan "kristilliseen elämänkatsomukseen pohjautuvan kotimaisen sana- ja muun taiteen, tiedonvälityksen sekä uskontoon ja uskonnolliseen elämään kohdistuvan tieteenharjoittamisen tukeminen".

Tarkoitustaan säätiö toteuttaa muun muassa jakamalla apurahoja ja palkintoja. Säätiön hallituksen muodostaa Kotimaa Oy:n hallitus. Kotimaa-säätiö on perustettu vuonna 1985.

Uskontojournalismipalkinnon saaja julkistetaan 5. joulukuuta eli Kotimaa-lehden syntymäpäivänä.

Vuonna 2017 ensimmäistä kertaa jaetun Kotimaan uskontojournalismipalkinnon saivat Yle Radio 1:lle Horisontti-ohjelmaa tehneet toimittajat Anna Patronen, Samuli Suonpää ja Ville Talola, ja vuonna 2018 palkinnon saivat Vartija-lehden päätoimittajat Mikko Ketola ja Matti Myllykoski. Viime vuonna palkintoa ei jaettu.

Lue myös:

Kotimaan uskontojournalismipalkinto Vartijan päätoimittajille Matti Myllykoskelle ja Mikko Ketolalle

Ensi kertaa jaettava Uskontojournalismipalkinto Horisontti-ohjelman tekijöille

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.