Kotimaan liike­toiminnan omistus­pohja muuttuu – lehtien ilmestyminen jatkuu ennallaan

Kuva: Gun Damén

Kotimaata ja Askelta julkaisevan Kotimaa Oy:n koko liiketoiminta henkilöstöineen siirtyy 1.1.2022 alkaen Kirkkopalvelut-konsernin omistukseen Sacrum Oy:hyn. Siirron tarkoitus on turvata Kotimaan ja Askelen ilmestyminen jatkossakin.

Liiketoiminnan siirron taustalla ovat Kotimaa Oy:n taloudelliset vaikeudet, jotka johtuvat sekä yleisestä mediamaailman murroksesta että Insight360-tytäryhtiön toiminnan rahoittamisesta.

Asiakassegmentointia tekevän Insight360:n liiketoiminta myytiin syksyllä Taloustutkimukselle. Kauppaan ei sisältynyt siirtyvää henkilöstöä.

– Insight360 Oy:n liiketoimintastrategia oli näkemyksellinen, ja yhtiötä kehitettiin tinkimättömästi. Valitettavasti toimintaa ei kuitenkaan saatu kannattavaksi. Jälkikäteen tarkasteltuna voinee todeta, että Kotimaa Oy ei ollut tälle liiketoiminnalle paras mahdollinen omistaja, Kirkkopalvelujen johtaja Ilkka Mattila sanoo.

Kotimaa Oy joutui kaupan jälkeen tekemään merkittävän alaskirjauksen Insight360 Oy:n osalta. Alaskirjauksen myötä tasetta on välttämätöntä vahvistaa Kotimaa Oy:n tulevaisuuden varmistamiseksi.

– Jo aikaisemmin syksyllä Kotimaa Oy myi tytäryhtiönsä Urkurakentamo Veikko Virtanen Oy:n ja Sacrum Oy:n suurimmalle omistajalleen Kirkkopalvelut ry:lle vahvistaakseen taloudellista tilannettaan, Mattila sanoo.

"Yli satavuotiaan median tarina jatkuu"

Kirkkopalvelut ry omistaa yli kaksi kolmasosaa Kotimaa Oy:stä ja on enemmistöomistajana ilmaissut olevansa valmis turvaamaan yhtiön ja sen kustannusliiketoiminnan tulevaisuuden.

Yhtiön osakkaita on informoitu ja kuultu prosessista ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Liiketoiminnan siirto toteutetaan markkinaehtoisesti, ja sen pohjana käytetään riippumattomia arvonmäärityksiä.

– Pidämme erittäin tärkeänä, että yli satavuotiaan median tarina jatkuu, jotta kirkon asioita käsitellään jatkossakin rakentavan ja kriittisen journalismin keinoin. Kotimaa Oy:n hallitus on huolellisesti selvittänyt useita vaihtoehtoja yhtiön taloudellisen tilanteen vahvistamiseksi. Kustannusliiketoiminnan myynti Kirkkopalvelut-konsernille on selvitysten perusteella paras tie ja tapa toiminnan ja työpaikkojen jatkon turvaamiseksi, Ilkka Mattila sanoo.

Liiketoiminnan siirron yhteydessä Sacrum Oy:n toiminimi muuttuu Sacrum-Kotimaa Oy:ksi. Ulospäin yhtiö toimii vakiintuneilla brändinimillä Sacrum ja Kotimaa.

Uuden Sacrum-Kotimaa Oy:n toimitusjohtaja on Kotimaa Oy:n nykyinen toimitusjohtaja Kati Kinnunen ja Sacrumin liiketoimintaa johtaa Sacrum Oy:n nykyinen toimitusjohtaja Susanna Mäntyranta.

Mari Teinilä jatkaa Kotimaan ja Askelen päätoimittajana.

Kotimaan ja Askelen toimitus sijaitsee Helsingin Ruoholahdessa Porkkalankadulla ja Sacrumin myymälä ydinkeskustassa Fabianinkadulla.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.