Kotimaa24:n kommentointi vain omalla nimellä

Kotimaa24-blogisivuston kommentointi muuttuu jouluaatosta lähtien vain omalla nimellä tapahtuvaksi.

– Julistamme verkkosivuille joulurauhan, joka jatkuu joulun jälkeenkin, sanoo Kotimaa24:n päätoimittaja Olli Seppälä.

– Nimettömyys verkkokeskusteluissa on samalla kertaa myönteinen ja ongelmallinen asia. Kotimaa24:ssä on ollut pääasiassa mielenkiintoista ja asiallista keskustelua, mutta ajoittain nimettömyyden suojissa on kiihkeästi nimitelty ihmisiä ja ihmisryhmiä. Esimerkiksi homoseksuaalit, vanhoillislestadiolaiset tai eri tavalla Raamattua tulkitsevat ovat joutuneet asiattoman arvostelun kohteiksi.

– Senpä vuoksi lähdemme uuteen vuoteen uusin pelisäännöin. Vastedes kommentointi tapahtuu aina omalla nimellä, Seppälä sanoo.

Omalla nimellä kommentoiminen Kotimaa24-blogisivustolla vaatii tulevaisuudessa myös rekisteröitymisen. Ylläpito jatkaa jälkimoderointia entiseen tapaan.

– Uudella käytännöllä halutaan entisestään parantaa keskustelun tasoa ja tehdä siitä avoimempaa. Rohkaisenkin kaikkia nimimerkkikirjoittajia tulemaan kaapista. Omalla nimellä tapahtuvalla keskustelulla on varmasti myös enemmän ja laajemmin vaikutusta kirkossa.

Seppälä uskoo Kotimaa24:n blogisivuston - käyttäjien kesken Blogimetsän - olevan riittävän vahva ja laajapohjainen yhteisö, että se kestää radikaalin kommentoinnin muutoksen.

– Saadun palautteen perustella moni blogisti ja bloggaamisen aloittamista harkitseva on kokenut nimettömän kommentoinnin ongelmallisena ja jopa esteenä kirjoittamisen aloittamiseen. Osa blogisteista ei nimettömiä kommentteja hätkähdä, vaan keskittyy niiden parhaaseen sisältöön. Tässä on ollut mielipidettä molempiin suuntiin, ja on varmaan vastakin.

Kotimaa24:n uutisten kommentointi on tähänkin asti ollut mahdollista vain omalla nimellä.