Korhonen: "Kirkon homokammoiset terapian tarpeessa"

Toimittaja Johanna Korhonen kirjoittaa, että kirkon piirissä on yhä "tihentymä ihmisiä, joille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaaminen normaaleina ja tasavertaisina ihmisinä" on erityisen vaikeaa. Hän on toimittanut yhdessä Jeanette Östmanin kanssa kirjan Kaikella rakkaudella – Sanoja seksuaalisuudesta ja sukupuolesta.

Korhonen kirjoittaa oman artikkelinsa teemasta Valta. Hän katsoo ylipäänsä, että keskustelu homoseksuaalisuudesta on keskustelua vallasta. Myös kirkko käyttää valtaa ihmisten arvoihin ja normeihin.

"Kirkon valtarakenteissa, joita totisesti piisaa, monille toimijoille keskeistä uskonnon ydintä on heteroilluusion säilyttäminen. Näissä piireissä myös seksuaalivähemmistöille suositellaan vakavasti heteroavioliiton solmimista."

Korhonen sanoo, ettei keksi heteroilluusiolle kirkon valtarakenteissa järkeenkäypää vastausta. Yksi mahdollisuus on, että "kirkollisissa aktiiveissa on keskimääräistä enemmän väkeä, joilla on jokin sukupuoleen tai seksuaalisuuteen liittyvä henkilökohtainen ongelma. He esimerkiksi ovat homoja tai biseksuaaleja itse, mutta eivät ole kyenneet kohtaamaan tätä ominaisuuttaan. Siksi he keskittyvät muiden ojentamiseen. Hehän eivät pidä meteliä mistään muista raamatunkohdista kuin niistä, joissa Paavali paheksuu homoseksuaalisia orgioita (mielestäni aivan aiheesta; antiikin ajan seksiorgiat, olivat sitten hetero-tai homoseksiä tihkuvia, tuskin vastaavat käsitystä sympaattisesta ja tasapainoisesta perhe-elämästä)."

Korhonen hämmästelee, miksei ääntä pidetä vaikkapa niistä raamatunkohdista, jotka koskevat ilosanomaa tai anteeksiantoa.

"Monet kiihkoilevat kirkolliset konservatiivit ovat epäilemättä itse homoja, mutta koska he eivät haluaisi olla, he uhraavat valtavan määrän energiaa asian kiistämiseen itseltäänkin." Korhosen mukaan homovastaisia on paapottu kirkossa, mutta ajat ovat muuttuneet. "Parasta olisi, jos foobikoille voitaisiin tarjota terapiaa ongelmien käsittelemiseen. Kirkolliskokous on huono paikka terapialle. Kaikkien edun mukaista olisi todeta, että vaikka homoseksuaalisuus tai transsukupuolisuus ei ole sairaus, homo- ja transfobia ovat."