Korealainen megaseurakunta on ”hengellistä tehometsätaloutta”

50 miljoonan asukkaan Etelä-Korea on toisen maailmansodan jälkeen muuttunut enimmäkseen buddhalaisesta maasta kansakunnaksi, jossa joka neljäs ihminen on kristitty.

Yksi eteläkorealaisen kristinuskon erityispiirteistä on maan monet ”megakirkot”. Termi on epämääräinen, mutta sillä voidaan ymmärtää esimerkiksi seurakuntia, joiden jäsenmäärä saattaa olla kuusinumeroinen ja joiden jumalanpalveluksiin osallistuu sunnuntaisin kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Suuri enemmistö Korean kaikkien kirkkojen seurakunnista on kuitenkin paljon ”megakirkkoluokkaa” pienempiä. Etelä-Korean ohella megakirkoiksi luokiteltavia eri kirkkojen seurakuntia tai itsenäisiä kirkkokuntia on eri puolilla maailmaa, varsinkin Yhdysvalloissa.

Maailman suurin seurakunta? Yoido Full Gospel Church

Maailman suurimpana seurakuntana pidetään Soulissa sijaitsevaa Yoido Full Gospel -helluntaiseurakuntaa. Sen jäsenmäärä ilmoitetaan eri lähteissä vaihtelevasti. Lisäksi megaseurakuntien jäsenmäärä näyttää ylipäätään elävän voimakasta muutosta ylä- ja alamäkineen. Tytärseurakuntia itsenäistyy, jäseniä eroaa, uusia tulee. Kirkon omassa viimevuotisessa julkaisussa tarkka jäsenmäärä vuonna 2013 oli 489 000.

Seurakunta on jaettu pääkaupungin alueella toiminnallisesti 15 seurakuntapiiriin, joissa on 13 aluekappelia. Koko seurakunnan palveluksessa on 410 pastoria, 1 205 vanhinta, 1 909 johtavaa diakonia, 8 567 johtavaa diakonissaa sekä 49 615 diakonia ja diakonissaa. Seurakuntasoluja on yhteensä 9 632.

Pastorit ja osa toimistohenkilökunnasta ovat palkattuja, vanhimmat, diakonit ja diakonissat seurakunnan tehtäviinsä kouluttamia vapaaehtoisia. Viimeksi mainitut eivät siis yleensä ole suomalaisiin diakonian viranhaltijoihin verrattavia ammattilaisia, vaan pikemminkin seurakunnassa monenlaisia eri tehtäviä hoitavia seurakuntasolujen maallikkojohtajia ja vastuunkantajia.

Eri puolilla Koreaa sijaitsevissa hiljattain itsenäistyneissä tytärseurakunnissa on saman tietolähteen mukaan yhteensä 300 000 jäsentä.

Jumalanpalvelusta, lähetystyötä ja koulutusta

Yoidon seurakunnan jättiläismäisessä pääkirkossa ja kappeleissa on sunnuntaisin kymmeniä jumalanpalveluksia, joihin osallistuu viikoittain yhteensä 150 000 seurakunnan jäsentä. Puolen miljoonan ihmisen sanotaan seuraavan palveluksia internetin välityksellä muualla Koreassa ja ulkomailla.

Seurakunnalla on toistakymmentä tuhatta henkeä vetävässä pääkirkossaan sunnuntaisin seitsemän jumalanpalvelusta. Lisäksi jumalanpalveluksia pidetään arkiaamuisin (palvelukset klo 05, 06 ja 07) ja lauantaisin. Arkisin on myös koko yön kestäviä jumalanpalveluksia.

Yoido on perustanut muualle Koreaan 447 Full Gospel -helluntaiseurakuntaa. Seurakunta kouluttaa itse omat lähetystyöntekijänsä, joita se on lähettänyt maailmalle perustamisestaan 1958 lähtien. Tällä hetkellä heitä on ulkomailla 684.

Suurin osa ulkomaille lähetetyistä lähetystyöntekijöistä toimii Pohjois-Amerikassa (361) ja Japanissa (111). Kiinassa heitä on 31 ja Afrikassa vain 19.

Lapsi-, nuoriso-, nais-, vammais- ja muut työmuodot kokoavat säännöllisesti tuhansia ihmisiä. Esimerkiksi kristittyjen liikemiesten kokoontumiset ja monenlaiset muut erityistapahtumat kuuluvat toimintaan.

Runsaan pienryhmätoiminnan ohella seurakunta kurssittaa ja kouluttaa jäseniään sekä viestii omilla tv- ja radiokanavillaan.

Seurakuntalaisille on kristinuskon tuntemusta syventävää opetusta vauvasta vaariin. Pyhäkoulun ja eri-ikäisten seurakuntakoulun kymmenien erilaisten kurssien ohella seurakunta on mukana helluntaiseurakuntien teologisessa yliopistossa.

Sairaala Pohjois-Koreaan – työt keskeytetty poliittisista syistä

Yoidon vapaaehtois- ja hyväntekeväisyystyö on seurakunnan antamien tietojen perusteella valtaisa organisaatio. Megaseurakunnan diakoniatyöhön kuuluu pääkaupungissa tarjottavien lääkintäpalveluiden ohella maaseudulla liikkuva sairaala, joka myös tarjoaa ilmaiseksi tai minimikorvauksella lääkäri- ja hammaslääkäripalveluita vähävaraisille. Yoidon seurakunta tukee myös vähävaraisten pääsyä vaativiin sydänleikkauksiin, Korean ohella myös monessa Itä-Aasian kehitysmaassa.

Seurakunta on toimittanut Pohjois-Koreaan ruoka-apua ja rakentanut naapurimaahan myös sydänsairaalaa. Rakennus ei ole ehtinyt valmistua, koska poliittisen jännityksen vuoksi Pohjois-Korea sulki työmaan joitakin vuosia sitten.

Yoidon seurakunnalla on maaseudulla omia konferenssi-, leiri- ja meditaatiokeskuksia.

Seurakuntaa johtaa sen perustaja, emerituspastori David Yonggi Cho yhdessä nykyisen johtavan pastorin Younghoon Leen kanssa.

Myungsung: Korean suurin presbyteerinen seurakunta

Myungsungin seurakunta sijaitsee Yoidon tavoin pääkaupungissa Soulissa. Myungsung ei kuitenkaan ole itsenäinen, vaan Korean presbyteeriseen kirkkoon kuuluva seurakunta. Useiden satojen tuhansien jäsenten seurakuntaa pidetään paitsi Korean, myös koko maailman suurimpana presbyteerisenä seurakuntana.

Seurakunnan vuonna 2013 ilmestyneen julkaisun mukaan sen valtaisaan pääkirkkosaliin kokoontuu sunnuntaisin yhteensä noin 40 000 henkeä viiteen eri jumalanpalvelukseen. Niihin osallistuu usein myös seurakunnan suurimmillaan 800-päinen kuoro.

Arkisin on runsaasti muita jumalanpalveluksia, joista monet pidetään korealaiseen tapaan varhain aamulla klo 5 alkaen. Nuorten aikuisten ja opiskelijoiden jumalanpalvelukseen saapuu viikoittain 7 000 osanottajaa. Viikoittain on maahanmuuttajille suunnattu englanninkielinen jumalanpalvelus.

Korealaisen tavan mukaan seurakuntalaiset kokoontuvat usein jumalanpalveluksien jälkeen ruokailemaan kirkon alla sijaitsevaan monen tuhannen hengen kahvila-ravintolaan.

Seurakunta kastaa presbyteerisen kirkon tavan mukaan myös lapsia, jotka käyvät 15-vuotiaina rippikoulun. Suuri osa jäsenistä kastetaan kuitenkin vasta tuossa iässä tai vanhempina. Vaikka Korean kirkkojen kasvu näyttää 2000-luvulla pysähtyneen – jäsenmäärien arvioidaan jopa vähentyneen – monet korealaiset liittyvät kirkkoihin myös aikuisiällä.

Myungsungin seurakunta on jaettu 29 alueeseen. Niissä toimii on 6 000 seurakuntasolun johtajaa ja avustavaa vapaaehtoista. He saavat viikoittain Raamattu- ja muuta lisäkoulutusta.

Suojakoti sota-aikaisille ”lohtunaisille”

Myös Myungsungin seurakunnan erilainen toiminta on tavattoman laajaa. Kaiken ikäisille sekä eräille erityisryhmille on organisoitu omia kokoontumisia ja koulutusta vapaaehtoisten vetäjien johdolla.

Monen muun kirkkokunnan tavoin erityistä painoa pannaan koululais- ja opiskelijatyöhön. Sen tavoitteena on vahvistaa ei-kristityn valtakulttuurin keskellä elävien kristillistä identiteettiä ja löytää myös teologian ja muiden kirkon näkökulmasta käyttökelpoisten alojen opiskelusta kiinnostuneet nuoret. Heidän joukostaan myös valikoituvat kirkon eri työalojen tulevaisuuden johtajat.

Seurakunta jakaa vuosittain monia opiskelustipendejä jäsenkuntaansa kuuluville nuorille.

Seurakunta on perustanut ruoanjako- ja terveydenhuoltopisteitä kodittomille. Se tukee vanhastaan monien muiden presbyteeriseurakuntien tavoin kirkkokunnan sairaaloita. Eräänlainen erikoisuus on suojakoti, jonka seurakunta on perustanut vielä elossa oleville ”lohtunaisille”. He ovat nyt iäkkäitä korealaisia naisia, joita Japanin keisarillinen armeija toisen maailmansodan aikana pakotti prostituoiduiksi kenttäbordelleihin Monet ”lohtunaiset” eivät enää saaneet elämän syrjästä kiinni kokemuksensa jälkeen ja he ovat eläneet usein köyhinä ja syrjäytyneinä.

Paljon nuoria lähetystyössä

Myungsungin seurakunta tukee presbyteerisen kirkon lähetystyötä. Kirkkojen julkaisujen perusteella presbyteerien lähetystyö painottuu Yoidoa enemmän Aasian ja Afrikan köyhiin maihin. Siihen kuuluu julistustyön ohella myös erilaisia kehitysyhteistyöprojekteja, sairaaloiden perustamisesta kaivojen poraamiseen.

Seurakunta lähettää vuosittain paljon nuoria jäseniään ns. lyhytkestoiseen lähetystyöhön. Se tarkoittaa, että nuoret saavat tutustua presbyteerikirkon lähetystyöhön useiden kuukausien ajan Aasian ja Afrikan maissa.

Kirkkokunta tekee työtä myös Etelä-Korean asevoimissa, vankiloissa ja poliisien keskuudessa.

Myungsung on vuodesta 1987 alkaen perustanut muualle Etelä-Koreaan 23 nyt itsenäistä presbyteeristä seurakuntaa. Varakas megaseurakunta tekee kirkonsisäistä diakoniaa siten, että se tukee 150 pienen ja suhteellisen varattoman korealaisen presbyteeriseurakunnan papiston palkkausta.

Myungungin seurakunnan johtaja on pastori Kim Sam-Whan.

Millään korealaisella kirkolla tai seurakunnalla ei ole verotusoikeutta. Kirkkojen kaikki tulot perustuvat seurakuntalaisten vapaaehtoiseen lahjoittamiseen.

Edellinen artikkeliHuipputuottaja ohjasi jumalanpalveluksen
Seuraava artikkeliSTM:n työryhmä kieltäisi seksin oston ja ympärileikkauksen

Ei näytettäviä viestejä